Kertünk-Portánk

Kiállták az évszázados próbát a sárfalból épített vályogházak

Napjainkban elfogadott tény, hogy az évszázadok óta alkalmazott vályogfalak minőségi szerkezetek.

Egyre többen térnek vissza a levitézlett technológiák helyett a sok ezer éves, jól bevált természetes anyagokhoz az építkezések során. A vályogépítészetben ma négyféle technológiai irányvonal ismeretes, közülük a legrégibbek egyike a rakott sárfal, azaz fecskefal. Több ilyen módszerrel készült épület – kisebb-nagyobb felújítások után – ma is áll hazánkban, sőt az eladásra kínált ingatlanok között is jócskán találunk belőlük.

Megmentették a 200 éves vályogházat
Igazi mestermunka volt.

A sárfalakat a 18-19. század óta használják házak és gazdasági épületek építésére. A rakott sárfalat szalmával vagy egyéb növényi anyagokkal összedolgozott sárból készítik. De vajon hogyan néz ki ez az ősi építészeti technika?

A fal készítésének menete

A kidolgozott és pihentetett sarat villával felrakják és falat emelnek belőle. A fal készítéséhez agyagos földet használnak. gy napra való fal készítéséhez a szükséges földmennyiséget már az előző nap 4-5 méter átmérőjű 40-50 cm magas ágyásba hordják, szétterítik, vízzel meglocsolják, majd növényi anyagokkal (szalma) terítik be és újabb sár és szalma rétegek kerülnek rá.

A falrakás napján a “megkelt sarat” kapával vagy villával átforgatják, ezután már rakható a sár. A falat villával rakják fel, a sarat a falon eligazítják és lenyomkodják. Időnként a fal oldalát villával vagy gereblyével megigazítják, gereblyézik.

A vályogház és az egészséges, kiteljesedett élet találkozása
A mester gyerekkorában döntötte el, hogy felnőttként vályogfalból építi meg saját családi fészkét.

A felhelyezés három sorban történik. Az első sor felrakása után egy-két hét elteltével kezdődik a faragás, melynek során kialakul a fal pontos mérete. A faragás után egy héttel kerülhet rá a következő sor, az előző réteg száradása után – olvasható a valyogfal.hu oldalon.

A sárfal előnyei

A sárfal jó hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik, csak természetes anyagokat tartalmaz (agyag, szalma, víz), ezért sokkal egészségesebb más falazatoknál. Anyagának köszönhetően szellőzik, így állandó páratartalmat biztosít. Mivel a fal nem tartalmaz speciális anyagokat így az előállítása is sokkal olcsóbb a beton vagy téglafalhoz képest, ugyanakkor a tartóssága nem rosszabb, mivel napjainkban már beton alapra és szigetelésre építik.

A vakolási munka sima mészhabarccsal, nádazással történik, emeletes és padlásteres házaknál beton födém is készíthető rá.

Fotók: Facebook/Vályogfal

Olvasói sztorik