Kertünk-Portánk

Praktikák és megoldások, ha megjelenik házunk táján a nyest

Hívatlan vendégként érkezik, és nehezen távozik. Mutatjuk, mit tehetünk.

Akár mondhatnánk cuki állatnak is a nyestet, de rágcsálásaival több kárt és bosszúságot okoz, mint hasznot.  Állandóan barangol, és egyre nagyobb területre terjeszti ki territóriumát. Kíváncsi, keresgeti az élelmet és megjelöl mindent, hogy fajtársaival tudassa, hogy ez a környék már az övé. Ha csak a kertben kültéren tenné mindezt, akkor nem is jelentene nagy bajt. A gond az, hogy padlásterekbe, autókba is képes befészkelni magát. Ez utóbbiban  nagy odaadással rágcsálja a kábeleket és fészekanyag gyűjtés gyanánt képes cafatokra szedni a motortér szigetelését.

A kábeleket sem azért rágja, mert finom, hanem azért, hogy a meglévő szagokat eltüntesse. Sajnos, ha belelendül, akkor mindez egészen jól sikerül.

Ez utóbbi pusztítása még valahol érthető, hogy fészekanyagnak gyűjti a puha alapanyagot, ám a kábelrágási mániájára még a biológusok is csak keresik a válaszokat, és arra tippelnek, hogy a mesterségesen előállított alkatrészek is tartalmaznak valamilyen természetes szaganyagot, ami vonzza a nyesteket.

Nem könnyű megszabadulni tőlük

Miután ravasz és okos nem egyszerű elriasztani őket, de van néhány praktika, amivel felvehetjük velük a harcot, és talán mi kerülünk ki győztesen. A garázsmenet.reblog a következőket javasolja:

1. Csapdák

Aki tényleg meg akar győződni arról, hogy a kisállat a “kezei” közé került, az próbálkozhat különböző csapdákkal, bár ezek közül is sok haszontalan. Tegyük hozzá, hogy a begyűjtött nyest hivatalos leadása elég körülményes, ezért az a biztos, ha elautózunk velük néhány kilométert és elengedjük a kis rgadozókat a környékbeli rágcsálók legnagyobb bosszúságára.

2. Riasztó spray

A legtöbb autós- vagy mezőgazdasági boltban könnyedén beszerezhetünk ilyet 2-3 ezer forint környékén. Előnye, hogy egyszerű a használata, hátránya, hogy hetente újra kell fújni vele a nyest búvóhelyét. A tapasztalat szerint sok esetben ez sem a leghatékonyabb megoldás, mivel olyan illatanyag van benne, ami elvileg taszítja a nyesteket, először nyilván visszahőköl tőle a rutinból érkező dúvad, de azt biztos, hogy egy idő után hozzászokik és autók esetében például a kábelek rágcsálásának vonzereje fog győzni.

3. Elektromos riasztók

Ennek a megoldásnak az a lényege, hogy egy kis hangszóró – az emberi fül számára hallhatatlan – ultrahangot szór, ami elvileg irritálja a nyestet. Ha valaki ezt a módszert választja, akkor a jobb minőség mellett döntsön, és vegye figyelembe a hangszóróknak a hatótávolságát.

4. Mechanikus megoldás

A mechanikus védelemnek nincs párja, akinek már egyszer tényleg alaposan megdézsmálták a motorterét, fém védőhálókkal és műanyag gégecsövekkel próbálkozhat a kábelek védelmébe, de már az is hatásos lehet, ha ipari ragasztószalaggal jól körbetekerjük őket. Hatékony lehet még egy zörgős nejlonzacskóval, szemeteszsákkal is beburkolni a nyesttámadásnak kitett helyeket, autó esetében viszont indulás előtt ne feledkezzünk meg ezek eltávolításától.

5. Népi praktikák

  • Kutyaszőrös módszer. Ez azt jelenti, hogy a legközelebbi kutyakozmetikában kérünk egy szép nagy adag szőrkupacot, belerakjuk egy zacskóba és elrejtjük valahol a nyest életterébe, motortérbe. A nyestek – teljesen érthető és praktikus okokból – utálják a kutyákat, így a szagukat érezve menekülőre fogják, ám ha egy idő után rájönnek, hogy a szag mellé nem társul egy ugató, csupafog rém, akkor hiába rakunk több kilónyi kutyaszőrt az autóba, vissza fognak térni.
  • Gázolajjal, benzinnel benedvesített rongy. Elvileg ezt is utálják a nyestek, hátránya, hogy gyakran kell áztatni a rongyot és egy idő után számolnunk kell a kibírhatatlan szaggal nekünk is.
  • Sokan esküsznek az ecetre is, és fújják be rendszeresen az autó kerekeit és a motorteret itt-ott, de itt is jó tudni, hogy az igen erős szag minket is taszítani fog.
  • Szintén sokan próbálták már, hogy negyedig töltött ásványvizes palackokkal körberakják az autót, aminek nincs sok tudományos magyarázata, valószínűleg a palack látványa, esetleg feldőlésének zaja zavarhatja meg a nyesteket. Hátránya, hogy macerás, és kerülni fognak minket a szomszédok, hiába győzködjük őket, hogy csak a nyesetek miatt rakosgatjuk ide-oda a palackokat.
  • Vizelet. Nem túl tudományos módszer, de állítólag működik, ezért egy próbát megérhet a nagyon kitartó nyestek ellen: egy kis vizeletet kell gyűjteni befőttes üvegbe, majd ezzel belocsolni a mentesítendő területet, autó estében a 4 kereket. A módszer elméleti háttere, hogy a territoriális nyest elriad egy nagyobb ragadozó jelölésétől.
  • Végezetül kombináljuk a fenti módszereket, például autót tekintve vegyünk olyat, amit nem szeretnek a nyestek, állítólag a japán típusok nem ilyenek.

Címlapfotó: detroit-zoo-blog

Bevált praktikák a krumplibogár támadása ellen
Fahamu, mák, bársonyvirág vagy seprű? Bőséges a választék.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik