Kertünk-Portánk

Valóságos egészségőr a balzsamkörte

Hazánkban is termesztik, egyre többen próbálkoznak vele.

A Délkelet-Ázsiában őshonos karela – magyarul keserűtök vagy balzsamkörte – antibakteriális, fertőtlenítő, vértisztító, méregtelenítő hatású, a helyes emésztéshez és az egzotikus keleti ízek eléréséhez is kiváló növény, mely hazánkban is megél.

Termesztése

A növényt április végén magról vetik el és megfelelő időjárási körülmények között június közepére már terem. Amikor a termések beérnek, az addig zöld színű karela narancsossá válik, szétreped és szétszórja a magjait. A növénynek gyakorlatilag nincsen kártevője, így könnyen termeszthető.

Fotó: Facebook/Csajbók István

A ma hazánkban még kuriózumnak számító karela leginkább egy rücskös uborkára hasonlító kúszónövény, melynek íze keserű. Üvegházi termesztés esetén – a meleg miatt – a legideálisabb a termesztése, szabadföldön nevelve nem nő olyan nagyra.

A somogyvámosi Krisna-völgyben nagyon régen termesztik, és fogyasztják is. A leveléből és a terméséből forrázattal teát is lehet készíteni. Csinálnak belőle karela-chipset – amikor a növényt vékonyra szeletelik és kisütik –, paradicsomos karelát, vagy sós befőttként elteszik télire. A fűszerezéssel a növény természetesen veszít keserű ízéből.

Az alábbi receptet a Krisnakert blogon találtuk.

Töltött karela

Első lépésben kimagozzuk és megfőzzük a karelát, és ez idő alatt a tölteléknek szánt krumplit is megfőzzük. A krumplit szétnyomjuk és megfűszerezzük sóval, gyömbér porral és zöld korianderrel.

Fotó: Krisnakert blog

A megtöltött karelákat összekötjük egy kis cérnával, majd tepsiben kisütjük. Kell alá önteni olajat, vagy valamilyen zsiradékot. Megszórjuk sóval és minden oldalát jól megsütjük. Tálalás előtt a cérnát vegyük le róla!

Kiemelt kép: Facebook/Csajbók István

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik