Kertünk-Portánk

23 zseniális, tökös ötlet a szép őszi hangulathoz

Aki szereti a tökösen kreatív megoldásokat, azok jó ötleteket meríthetnek, és egyszerűen meg is valósíthatják.

Egyre kedveltebb őszi, téli dekoráció a lopótök és a dísztök. Az étkezési célokon túl használati- és dísztárgyak, maszkok is készülhetnek belőle. A lopótököt Kínában kulacsnak használták, Magyarországon furulyaként a magyar népi hangszerek között fordulnak elő, de madárházat is készíthetünk belőle

Lopótök

A lopótök gyorsan növő, kúszó hajtású, egylaki, egyéves növény. Legjobb az első fagyokig a növényen hagyni. Ha a héja megvastagszik és kisárgul, szára kemény és barna, akkor már érett. Szedni néhány centis szárral kell, majd langyos, enyhén mosószeres vízzel öblítsük le, és töröljük szárazra. Akkor szárad ki a legeredményesebben, ha meleg, huzatos helyen szárítjuk- írja a kertlap.

A lopótököt Kínában kulacsnak használták, Magyarországon furulyaként a magyar népi hangszerek között fordulnak elő, de madárházat is készíthetünk belőle.

Fotó:pixabay.com

Dísztök

Sok fajtája létezik, itthon is többféle kerül forgalomba, mind méretét, mind alakját tekintve. Igen kedvelt a turbántök, a bohócsapka tök, a sárga kolibri.

A kisebb dísztökök vastag húsuk miatt gondos bánásmódot igényelnek. A termést csak teljesen érett állapotban szabad leszedni. A dísztököt akkor kell szedni, amikor a szára már megbarnul, és a kacsok a szár környékén elszáradtak.

Fotó: goodhousekeeping.com

Óvatosan járjunk el, nehogy a tök felületét felsértsük. Minden felületi hiba, sérülés rontja a tök díszítőértékét, és elősegíti a rothadást. Töröljük át a sértetlen tök felületét puha ruhával, amelyet előzőleg alkohollal itattunk át. Így letöröljük a rátapadt talajszemcséket és a felületére tapadt kórokozókat is elpusztítjuk. Ha a tök valamiért nagy piszkos lett, előzőleg mossuk le a héját szappanos vízzel.

A tiszta tököt száraz, jól levegőzött, huzatos helyen szárítsuk, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.  A nagyobb dísztökök, mint a lopótök gyorsabban kiszáradnak, mint a kisebb, de vastagabb húsú társai. A szárítást segíti, ha a tök alját hústűvel átszúrjuk két-három helyen, a tök méretétől függően.

Fotó: disney-rewards

Hasznos praktikák díszítéshez

A színeket úgy őrizhetjük meg, ha a tököt egy pohár bórax, három pohár víz elegyében megmossuk, majd vízoldható viasszal bedörzsöljük. A fád, szürke színű töktermést élénk színűvé varázsolhatjuk, ha színes lakkal befújjuk a tök felületét. Használjuk bátran a fantáziánkat. Alkalmazhatunk ezüst, arany, metál színeket is.

Míg az őszi dekorációkhoz jobban illenek a természetes színek, a téli díszítéskor előtérbe kerülnek a fémszínek, pl. az ünnepi asztal díszítésénél. Díszíthetünk a tökkel ajtót vagy készíthetünk fali dekorációkat, de bármilyen szárított virággal, terméssel jól mutat.

Csokornyi ötlet

Galéria
90 ezer tökből épült meg a látványos tökfalu
Ha még nem láttatok tökfalut, akkor mutatunk egyet.
Olvasói sztorik