Kertünk-Portánk

Madárbarát kert: többet ad a kevesebb levélgereblyézés

A hullott lomb és a gyep madárbarát kezelésével jóval több állat életét tudjuk befolyásolni.

A Madárbarát Kert Program egyik előnye, hogy olykor mentesít minket a munkától, azaz akkor segítünk az állatokon, ha kevesebbet dolgozunk a kertben, az utcán, a parkban. Az egyik ilyen alkalom az elkövetkező hetekben lombhulláskor adódik – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán.

Mint írják, a telelő magevő és rovarevő madaraink táplálékának jóval több, mint 99,999%-át a természetes táplálékbázisok: a fák és bokrok, a borostyán és a vadszőlő termése, a hómentes gyepek és gazosok magkínálata, a kéreg- és egyéb repedésekben telelő rovarok, lárvák és bábok képezik.

Enyhe, hómentes teleken az etetők alacsonyabb madárforgalmának egyik oka éppen az, hogy ezek a természetes táplálékforrások szabadon hozzáférhetőek, ezért a madarak kevésbé koncentrálódnak a lakott területekre – illetve a kontinens északi területeiről és a magas hegyek térségéből kevesebb érkezik a délebbi régiókba – és az etetőkre.

Míg a madáretetők és a téli madáretetés elsősorban az emberek szórakoztatását szolgálják – bár természetesen meg is könnyítik az ide járó madarak életét – a hullott lomb és a gyep madárbarát kezelésével jóval több állat életét tudjuk befolyásolni.

Fotó: Wikimedia Commons

A lakott területek kertjeinek, parkjainak gondozásakor természetesen fontos szempont a drága pénzen telepített és fenntartott, az embereket gyönyörködtető fűszőnyeg megóvása. Ezzel kapcsolatban az egyik legfontosabb őszi feladat egy utolsó nyírás és a hullott lomb összegyűjtése.

Ezek alapján az emberek és a telelő állatok igényei között alapvető ellentét lenne? Ha nem végletekben, hanem a középutat választva kezeljük a kérdést, akkor szerencsére nem!

A legjobb megoldás az, hogy ha a nyílt gyepen össze is gereblyézzük a hullott faleveleket, a bokrok között és alatt, ahol amúgy sincs gyep, meghagyjuk, vagy akár a gereblyézett levelekből vastagítjuk is ezt a szőnyeget.

További megoldás, ha a kert kevésbé zavart részén egy-két nagyobb levélkupacot alakítunk ki – és a szélhordás ellen nagyobb ágakkal lefedünk – a telelő sünök és békák számára.

Fotó: Boredpanda

A fűnyírás kapcsán is érdemes ezt a kettős kezelést alkalmazni, és legalább a bokrok között, illetve ezek tövénél meghagyni olyan nyíratlan foltokat, hol a füvek és a gyep egyéb lágyszárú fajai, téli táplálékbázist képezve, magot tudnak érlelni és szórni. Ezek a hullott levelek védelmében, takarásában egészen tavaszig természetes táplálékot jelentenek az áttelelő madaraknak.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik