Kertünk-Portánk

Kiderült, hogyan lehet tökéletesen vegyszermentesre mosni az almát

Ha szeretjük az almát, akkor minden valószínűség szerint az ősz a kedvenc évszakunk. Ugyanakkor ha nem organikus gyümölcsöt vásárolunk, aggódhatunk, hogy milyen növényvédő szerek találhatók a héján.

A szakértők azt javasolják, hogy alaposan öblítsük és dörzsöljük át otthon az almát, hogy minden káros anyagot eltávolítsunk róla. A University of Massachusetts kutatócsapata viszont egy másik, sokkal biztonságosabb módszert talált- írja a Consumer Reports.

Eszerint szódabikarbónás vízbe kell áztatni a gyümölcsöt.

Az almákat általában speciális oldatban mossák át, mielőtt a zöldségesekhez kerülnek, de ezzel csak a szennyeződéseket és a káros mikrobákat pusztítják el a héjon, a peszticideket nem. Ez azt jelenti, hogyha nem szeretnénk, hogy növényvédő szerek kerüljenek a szervezetünkbe, fogyasztás előtt mindenképp meg kell tisztítanunk az almát.

Fotó: Thinkstock

Hogy megnézzék, melyik a leghatékonyabb mosási módszer, a kutatócsapat organikus almákat kezelt két gyakran használt növényvédő szerrel, melyek közül az egyik arra szolgál, hogy behatoljon a gyümölcsbe.

Ezt követően három módon tisztították meg az almákat:

  • a kereskedelemben megszokott oldatos módszerrel;
  • szódabikarbónával és vízzel;
  • és csak vízzel.

A leginkább az lepte meg őket, hogy milyen hosszú időbe telik, mire a peszticidek teljesen eltűnnek a gyümölcs héjáról.

Kiderült, hogy a szódabikarbónás verzió két perc alatt több növényvédő szert távolított el az almákból, mint a másik két megoldás ugyanennyi idő alatt. Mindazonáltal szódabikarbónával is 12-15 percbe telik, mire teljesen megtisztul a gyümölcs.

Megjegyezték, hogy az almatermelők több tucat növényvédő szert használnak, ők viszont csak kettőt teszteltek. Ilyen szempontból mindegy, hogy milyen alaposan mossuk az almákat, minden kemikáliát gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani róluk, illetve belőlük.

Fontos, hogy az almát a vásárlás után a lehető leghamarabb mossuk át, mert minél hosszabb ideje van felszívódni a peszticideknek, annál nehezebb megbirkózni velük.

Ha ki szeretnénk próbálkozni a nyerő módszert, mindössze annyi a dolgunk, hogy egy bögre vízbe helyezzünk egy teáskanálnyi szódabikarbónát, és legkevesebb két percig áztassuk benne az almát, majd mossuk át csapvízzel.

Így készül az organikus almaecet, mutatjuk azt is, hogy mire jó
Az almaecet a legújabb kedvenc lett a háztartásban. Mutatjuk, hogyan készül.
Olvasói sztorik