Kertünk-Portánk

Itt az ideje a levendula magvetésének

November elejétől a fagyokig vethetünk levendulát, mert a magvak csírázásához fagyhatásra van szükség.

A levendula telepítésbe csak azt követően kezdjünk, ha megismertük a növény környezeti igényeit. A legfontosabb, hogy  napos, száraz helyre, jó vízvezetésű talajba ültessük. Fagyzugos helyre ne tegyük – olvashatjuk a kertlap oldalán.

  • Elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jól.
  • Kerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ott gyakori a fagykár.
  • A mínusz 15-20 C -os hideget jól tűri, de a késő tavaszi fagyok kárt tehetnek a már fejlődésnek indult növényekben.
  • Fényigényes, a fény a virágképződést, az illóolaj-tartalmat és annak észter-tartalmát befolyásolja.
  • A szárazságtűrése közismert.
  • A levendula-ültetvények vetésforgón kívül helyezkednek el, 12-15 évig veszik igénybe a területet.
  • A valódi levendula palántázással, fásdugványozással és feltöltéses bujtással szaporítható.
  • A kedvező őszvégi időjárása lehetővé teszi a késő őszi telepítést – ill. ha valaki saját maga akarja előállítani a szaporítóanyagot -, a magvetést.

A levendula magvetése

November elejétől a fagyokig vethetünk levendulát, mert a magvak csírázásához fagyhatásra van szükség. A saját vagy vetőmagboltban kapható fényes fekete magok 2-3 évig tartják meg csírázóképességüket.  Vethetünk a kert egy gondosan előkészített részébe -vagy, ha csak néhány tőre van szükségünk-, mély cserépbe is, amelyet a télen a szabadban hagyunk.

Egy kis homokkal összekeverve vessük,  így egyenletesebben tudjuk a talaj felszínére szórni a magvakat, és jobban látjuk, hogy hova vetettünk.

A 20-30 cm sortávolságra ültetett magvakat vékonyan takarni kell, 0,5 – 1,5 cm vastagon. Finoman rostáljunk rá a földet, majd tömörítsük a talajt.

Magvetésből következő év őszére nyerhetünk kiültetésre alkalmas palántákat.  A tavasszal kikelt kis csíranövényeket rendszeresen öntözni, gyomlálni kell. Fontos ápolási munka a bokrosodást elősegítő visszavágás. Ezt akkor kell elvégezni, mikor a bimbók megjelentek. Ekkor a virágzati szárat -1-2 levél-párral együtt levágjuk. Az őszi kiültetésig ezt a műveletet még egyszer-kétszer megismételhetjük.

Imádod a levendulát? Így szaporíthatod egyszerűen
Így lehet rövid időn belül sok levendulánk!

Cserépbe is ültethetünk

Ha csak néhány tő levendulát szeretnénk, vessük a magvakat cserépbe. Ha a cserepeket beltéren tartjuk, a magvaknak vetés előtt hideg hatásra van szükségük. Ennek legegyszerűbb módja, hogy tépőzáras nejlonzsákba, palántafölddel együtt hűtőbe tesszük a magvakat 2-3 hétre. Cserépbevetéskor a vetőmagot nyomjuk bele a palántaföldbe, de ne takarjuk, mert ha túl mélyre kerül a mag, nem fog kikelni. A csírázáshoz szükséges idő kb. egy hónap. A kikelt növénykéket tűzdeljük át kis cserepekbe. A palántákat a májusi kiültetés előtt fokozatos edzéssel vigyük a szabadba. A cserepeket ne tegyük ki teljes napsütésnek.

Fotók pixabay.com

Csupa-csupa ajándék levendulából: a mézeskalácstól az álompárnáig
A levendula felhasználásáról szóló első írásbeli adatok az ókorig nyúlnak vissza, körülbelül 2500 évesek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik