Kertünk-Portánk

Hungarikum, ami több mint testőr

Gyakran szerepel kiállítások sztárkutyái között.

A komondor hosszú évtizedeken keresztül méltatlanul mellőzött volt, pedig az egyik legismertebb magyar pásztorkutyafajta, amelyet mai formájában a legrégebben tenyésztettek ki. 2004-ben aztán némileg változott a helyzet: több más védett őshonos és régi magyar állatfajtával együtt a Magyar Országgyűlés a komondort is nemzeti kinccsé nyilvánította.

Hungarikum, melynek fő értéke a fejében és a szívében lakozik
Ha kell, órákon át képes egy helyben feküdni.

A komondor hungarikummá választásához azonban ezt követően majd másfél évtizedet kellett várni. Erre 2017-ben került sor, amikor a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, köztük a komondor bekerültek a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Fotó: MTI/Mészáros János

A fajta történetét kutatók szerint a komondor a csordák, nyájak védelmezőjeként és kísérőjeként valószínűleg őseinkkel a népvándorlás idején került a Kárpát-medencébe, de nem kizárt, hogy a kunok hozták be nagy testű pásztorkutyáikat a 13. század közepén.

Nevezték gubancos magyar juhászkutyának, selyemszőrű farkasebnek, pusztai komondornak, lompos szőrű komondornak, bagolyszemű komondornak vagy csak egyszerűen komondornak, amely szó a nyelvemlékek szerint mindig a nyájat őrző nagy testű kutyákat jelölte.

A komondor legfeltűnőbb sajátossága a szőrzete. Hatalmas mérete mellett ez teszi a komondort impozánssá, látványossá. Aki látott már teljes díszben pompázó komondort, nehezen tud szabadulni a látvány varázsától, bár a termete félelmet kelt sok emberben.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Gazdáját és a családtagokat egyenesen isteníti, és minden körülmények között engedelmeskedik neki, a gyerekeket pedig a végtelenségig védi. Alapvető feladata ugyanakkor a porta, az udvar védelme, azaz a területőrzés. Ébersége megkérdőjelezhetetlen: bár napközben többnyire látszólag lustálkodva hever az általa kiválasztott őrhelyen, de a füle vagy szeme körül egy-egy megrezdülő tincs arról árulkodik, hogy még ilyenkor is szemmel tartja környezetét.

Ha nem betolakodónak vagy főnöknek tart valakit, akkor kedvesen terelendő bárányt lát benne.

A komondor rajongói egybehangzóan állítják, hogy valójában Isten teremtménye, akit a Mindenható jókedvében, a maga gyönyörűségére és a földi javak őrzésére teremtett. A komondor génjeiben hordozza és minden egyedére tökéletesen örökíti a rábízott terület őrzésének tudományát. Bármilyen tanítás nélkül tökéletesen ellátja őrzői feladatát, gyorsan különbséget tesz barát és ellenség között. A barátot minden szeretetével elárasztja, az ellenséget viszont kérlelhetetlenül.

Fotó: MTI/EPA/Stephen Chernin

Ugyan kevesen tenyésztik, ezáltal kevesen tartják, a komondorok népszerűek a kutyabarátok körében. A fajta elegáns mozgásával, hatalmas termetével, különleges szalagos vagy zsinóros fehér szőrtakarójával gyakran szerepel a kiállítások sztárkutyái között.

Kiemelt kép: Facebook/Téglási Szélbori Komondor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik