Kertünk-Portánk

“Nagyi lak” a kertben, avagy így is élhetünk együtt a gyerekeinkkel

A családegyesülés nem egyszerű dolog, de előnyeit tekintve érdemes fontolóra venni.

Felgyorsult a népesség öregedési folyamata. Hazánkban 2016-ban a betegek között az átlagnál nagyobb (36%) arányban bővült a 60 évesek vagy annál idősebbek csoportja is. Sokan vannak, akiknek idős hozzátartozójukról kell gondoskodniuk és sokan választják azt a megoldást, hogy a szeretett hozzátartozót nem szakítják ki a megszokott környezetéből, hanem otthon ápolják. Ez nem csak lelkileg és fizikailag nehéz, de jelentős anyagi terhet is jelenthet a családoknak.

Külföldön egyre több helyen gondolkodnak már ún. “nagyilakban”

Ez a megoldás azoknak nyújthat segítséget, akik kertes házban élnek. Többnyire előregyártott elemekből olyan kis házakat építenek a gyerekek telkén, ahol az idősödő szülők megnyugtató közelségben vannak. Az alábbi példa külhoni, de talán érdemes latolgatni az itthoni megvalósítást is.

Amikor Meredith Stannard 66 éves korában nyugdíjba vonult,  csökkenteni szerette volna a kiadásait, ezért egy kisebb házba való költözésen gondolkodott. Ismerőseik vegyes érzelmekkel reagáltak, de a sok ellenvélemény dacára  belevágott az új életbe.

Fotó: matt-hagen

Feladta régi, 120 négyzetméteres otthonát és  lányának a kertjében lévő 56 négyzetméteres garázsából alakították át új lakterét.

Amikor elmeséltem a barátaimnak, vagy azt válaszolták, hogy ez csodálatos és bárcsak mi is meg tudnánk ezt oldani a gyerekekkel, vagy Te megőrültél, én ezt elképzelni sem tudnám.

– mesélte Drew, Meredith lánya.

Amikor Meredith a nyugdíjba vonulást tervezte, először a jelzálogtól szeretett volna megszabadulni, hogy kényelmesen utazgathasson és komfortosabban élhessen.

Az ötlet, hogy közel lakjon a gyerekekhez, már a fiatal pár ingatlan vásárlásakor felötlött.

A “nagyi laknak” vagy  más néven az “anyós kunyhónak” számos pozitív hatása van

Mindamellett, hogy a fiatal párok hamarabb mernek gyermeket vállalni a nagyi közelsége miatt, és könnyebb a munkába való visszatérés, a nagyiknak is nagyszerű lehetőség ezek a kisebb, akár mozgáskorlátozottak számára is kialakítható házak. Az kicsi házak viszonylag hamar felépülnek és gyorsan birtokba vehetők.

A tervezéskor abban mindannyian egyetértettek, hogy a jó szülő-gyerek kapcsolat révén az együttélés  mindenkinek előnyös lehet, de azt nem szerették volna, hogy bármilyen befolyással legyen a férj- feleség kapcsolatára. Így született meg a döntés, hogy a család közösen, de mégis két külön álló ingatlanban éljen.

A fiatalok otthona egy sajátos stílust képviselt, ezért azt szerették volna, ha a két ház hasonlít egymásra, így egységes megjelenést is biztosít.

Fotó: matt-hagen

A végeredmény egy kétemeletes ház lett, két fürdőszobával,  egy emeleti szinten lévő hálószobával, hűtőszekrénnyel, kályhával és egyedi bútorokkal a kicsi helyiségek miatt. Meredith egyedülálló barátnőjének felajánlotta a lehetőséget, hogy lakjanak együtt. A régi barátság és jó családi kapcsolat miatt ő igent is mondott.

Fotó: matt-hagen
Fotó: matt-hagen
Fotó: matt-hagen
Fotó: matt-hagen

Az egyik legvonzóbb része egy ilyen család egyesülésnek, hogy bár sok súrlódás adódhat az elején, de minden percét megéri, mert így  élvezhetik igazán a nagyszülőséggel járó örömöket, mind a nagyik, mind a gyerekek.

Látjuk, ahogyan a baby boom generációs nagyi “muszájból” tolja a babakocsit. Ingázik az unoka és az otthona között. Mi nem ezt akartuk, és boldogok vagyunk, hogy jó döntést hoztunk.

Szerző: Botos Dalma

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel
Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!
Olvasói sztorik