Kertünk-Portánk

Tornácos parasztház a tiszacsegei birtok büszkesége

Egy városi garzon áráért élvezheti a vidéki életet az, aki megveszi.

Évek óta virágzott és virágzik itt a falusi turizmus, immár 20 éve, hisz akkor vették birtokba a mostani tulajdonosok az ingatlant. A 94 m² -es parasztház és a mellette álló, önálló apartmanház Tiszacsege belterületén található, nem messze az országos hírű halászcsárdától, ahová egy héttel előre kell asztalt foglalni, és a kint várakozókat név szerint szólítják be aztán az étterembe.

A teljesen felújított, összkomfortos parasztházak önmagukban is elég vonzerőt jelentenének, de a telken található gyümölcsfák, a hatalmas füves terület, a játszótér és a veteményes rész mind az önfeledt pihenésre, stresszmentes kikapcsolódásra csábítanak. Valódi feltöltődésben lehet itt részünk.

Fotó: Csongor Mária

Az ide látogató vendégeket mindig friss gyümölcs várja, hisz a birtokon lévő 38 különböző gyümölcsfa közül valamelyik biztos, hogy épp akkor fog teremni. Van itt alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, barack. Igazi élmény a fáról csemegézni, az itt termett, napérlelte gyümölcs íze összehasonlíthatatlan a boltban vásároltéval

– meséli lelkesen a tulajdonosnő, Csongor Mária.

A hely valóban idillikus, így felmerül a kérdés, vajon miért akarják eladni ezt a kis földi paradicsomot, hisz Facebook-oldalukon hirdetik a helyet.

Az év nagy részében én vagyok itt kint, a férjem hétvégenként jár csak ki. Egyfajta vállalkozásként vezettük 20 éven át a vendégházakat, adtuk ki a szobákat, gondoztuk a kertet. Persze a család is gyakran megfordult itt, a gyerekek, unokák, de mostanra messze költöztek innen, az egyikük Budapesten, a másikuk Ausztriában él. A nyugdíjas éveinkben szeretnénk több időt velük tölteni. És már nem is bírjuk úgy fizikailag, hiába nagyon készségesek a szomszédok, ha mondjuk arról van szó, hogy besegítsenek a kerti munkákba

– mondja Mária.

A hely nagyon csendes, teljesen forgalommentes az utca. A szomszédban csak egy háromgyerekes család lakik, és egyedül a birtok végében található szántóföldekre járnak ki a mezőgazdasági munkák idején a gépek, autóforgalom szinte egyáltalán nincs.

Fotó: Csongor Mária
Fotó: Csongor Mária

A vidéki életérzés néhány vendéget annyira magával ragad itt, hogy volt már olyan, aki egy hétig ki sem mozdult a birtokról. De miért is tette volna? Itt megvan minden, amire szüksége lehetett, friss zöldségek, gyümölcsök, finomságok, hatalmas kert a pihenéshez, csönd és nyugalom az olvasáshoz, meditáláshoz, elegendő tér a labdajátékokhoz, a sporthoz, romantikus helyszín a kerti sütögetéshez.

Fotó: Csongor Mária

A gyerekek számára is maga a földi paradicsom lehet ez a hely, hisz a szomszédban vannak házi és háztáji állatok is, kutya, cica, juh, baromfi, kecske. És bár maga a kert is elég lehetőséget biztosít nekik az önfeledt játékhoz, még játszótér is van, hintával, homokozóval, de fára is mászhatnak akár. A birtok pedig biztonságos, teljes egészében körbekerített és gyerekbarát.

A hely varázsát tovább fokozza, hogy a mögöttük lévő mezőn állomásoznak a darvak őszi és tavaszi vonulásaikkor, ha pedig a napéjegyenlőségek idején kifekszünk a kertbe, gyönyörű látványban lesz részünk a csillagos eget bámulva.

Ha valaki mégis többre vágyna, egyéb kikapcsolódásra, a termálfürdő egy km-re van a telektől, a vize pedig mozgásszervi bajok vagy bőrproblémák esetén igazán áldásos lehet. A strandon nyaranta úszó- és gyerekmedence is üzemel.

Fotó: Csongor Mária

A kemence nemcsak a kert dísze, de az étkezőhelyiségben is meghitt hangulatot áraszt.

A hálószoba és a konyha hamisítatlan vidéki báját a modern és a régies, népi stílus harmonikus összetalálkozása mellett a cserépkályha vagy épp a varrógép-asztalból kialakított tv-asztalka is kiemeli.

A Tiszacsegén található ingatlan biztos, hogy a jövőben is sok örömet szerez majd új tulajdonosainak.

Kiemelt kép: Csongor Mária

Gyönyörű vidéki kúria lett a romos udvarházból
Az Őrség egyik gyöngyszeme a felújított épület.
Olvasói sztorik