Kertünk-Portánk

Ezernyi liliom virágzik a hobbikertész illatozó birtokán

A virág évszázadok óta a díszkertek egyik kedvelt növénye.

A Nagykörűre látogatóknak van mit csodálniuk, ha gyönyörű kerteket szeretnének látni.

Grosz Tamás portája ma már országszerte ismert különleges növényeiről, de Miheller Balázs virágai is ámulatba ejtik a nézelődőket. Balázs gazda legutóbb különleges írisz gyűjteményét mutatta meg olvasóinknak, ezúttal pedig a kertjében pompázó “liliom-liget” színpompás arcával kényeztet bennünket.

A sásliliomok kevés gondozást igényelnek, szárazságtűrők, nem érzékenyek fagyra. Napos helyre kell ültetni, a félárnyékot is tolerálják. Koloncos gyökérrel rendelkeznek, amely a vizet és a tápanyagokat tárolja, így ellenállnak a száraz időszakoknak is.

A virágot tőosztással szaporítjuk ősszel. A rizómákat én párban ültetem egy cserépbe, de megfelelő egy 2 literes edény is. A talaj 1/3 virágföld és 2/3 kerti föld legyen. Jobb ősszel ültetni, mert az új rizóma gyökerei már jól fejlettek, és még van idő télig, hogy begyökeresedjenek az új helyen. A nővényeket nem locsolom, csak ültetéskor, az eső elég nekik

– mondta el a szaporítással kapcsolatos tudnivalókat Miheller Balázs.

A sásliliom nyár közepén virágzik. Az ültetést a virágzás után egy hónappal meg lehet kezdeni, a levelek felső felét meg kell metszeni.

Tavasszal nem szabad átültetni, mert akkor nem virágzik abban az évben. Egy szár általában két új hajtást hoz egy év alatt. A bokrok átültetése 3-4 évente ajánlott, mert így a virág nagyobb lesz. Ültetés esetén 3 év után virágzik, akkor derül ki, milyen színű a virága. Ezzel csak a nagy kertészetek foglalkoznak, akik tudományosan keresztezik a virágokat és új fajtákat hoznak létre

– említette a virágkertész.

Mint megtudtuk, a sásliliom nem alkalmas vágott virágnak, mert virága csak egy napig “nyit”. Általában húsz virág található egy száron, és minden nap nyílik egy virág. A növényen nagyon kevés betegség fordulhat elő, esetleg csigák rághatják, vagy atkák, netán levéltetvek jelenhetnek meg rajta, de ezek előfordulása ritka.

Ilyen gyönyörű színekben pompázik a nagykörűi kertben a sásliliom

Galéria

Miheller Balázs kertjében jelenleg 190 fajta sásliliom több mint ezer töve virágzik és kényezteti illatával az arra járókat.

Fotók: Grosz Tamás

Gyümölcsparádé a nagykörűi fűszerésztől
Receptjei között igazi különlegesség a zöldtealeves sárgadinnyével és a szezámmagos rántott banán.
Olvasói sztorik