Kertünk-Portánk

Termesszék velem: izsóp, mely a fürdővíz nagy barátja

Gyümölcssalátában az ínyencek áfonyával együtt fogyasztják.

A hideg idő ilyenkor könnyen elbánik a kertek gyógy- és fűszernövényeivel, októberben már nem sok szedhető közülük. Ez alól csak néhány kivétel, így az izsóp is, melyről Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész osztja meg a legfontosabb termesztési tudnivalókat és a növényből készült tea receptjét is ajánlja.

Termesszék velem: pettyegetett tüdőfű
Teája hatásos légzőszervi megbetegedések ellen.

Izsóp

50-60 cm magas évelő cserje. Igénytelen, fagytűrő. Mediterrán származású, és hazánkban jól alkalmazkodik az időjáráshoz. Talajban sem válogatós. Kellemesen fűszeres illatú, azon kevés növények egyike, amelyek télen is megtartják leveleiket.

Többszínű virágai jól illeszkednek a virágágyásokba, kék, rózsaszínű és fehér virágai igen szépen mutatnak. A méhek nagy kedvence, nagyon jó mézelő növény. Domboldalak, rézsűk díszítésére kiválóan alkalmas.

Termesztése

Fény és melegkedvelő, közepesen vízigényes. Ültetéskor komposzttal kevert földet használjunk, műtrágyát ne! Ha magról vetjük, akkor március végén, április elején ültessük apró morzsás talajba. Mivel kicsi a mag, így elég fél centi mélyre vetni. Feltétlenül hengereljük, illetve tömörítsük a vetés után. Ősszel szaporítható tőosztással is. A lisztharmat károsíthatja, ez ellen a legjobb védekezés, ha szellősen ültetjük. Károkozója még a tripszek okozta levélgörbülés, illetve sárgulás.

Teljes virágzásban kell szedni, szárítani pedig levegős, napfénytől mentes helyen. Általában megfelel bármely napmentes hely, ahol a szellő jól átjárja.  Káposzta közé ültetve magához csalogatja a káposztalepkéket. Virágos hajtásait teljes virágzáskor vágjuk, szárítsuk és morzsolva használjuk.

Gyógynövényként már az ókorban is használták és igen nagy becsben tartották.

Köhögéscsillapító, légcsőhurutot és asztma esetén jó hatású. Vigyázni kell, mert nagyobb adagja epilepsziás rohamot is kiválthat. Magas vérnyomás esetén nem fogyasztható.

Elősegíti a zsírosabb ételek emésztését, ezért ezek ízesítéséhez ajánlott. Gyümölcssalátában az ínyencek áfonyával együtt fogyasztják. Virága ehető, ezért frissen saláták díszítő és ízesítő eleme lehet. Apróra vágva, lefagyasztva is tárolható.

Fűszerkeverékek, esszenciák és páclevek alkotóeleme. Finom borok ízesítőjeként is ismert. Gombaölő és izzadságátló hatású is. Fürdővíz illatosításra is használják.

Keserűanyag-tartalma miatt kiváló étvágyjavító, ez a hatása fűszerként is érvényesül. Zsíros húsételekben fokozza az emésztőnedvek kiválasztását.  Hús- és halsaláták, levesek, mártások, szárnyas pástétomok, pecsenyék, nyúlból, bárányból készült húsételek, valamint burgonya- és zellersaláták kiváló ízesítője.

Köhögés és rekedtség elleni teakeverék izsóppal

Fél liter vízhez szárított izsópfű, fehérmályva gyökér, martilapulevél, izlandi zuzmó, kakukkfű, tüdőfű keverékéből 2 evőkanálnyit teszünk. 2-3 percig főzzük, 5-10 perc múlva szűrjük, mézzel édesítjük. Naponta többször melegen isszuk.

Az izsóp termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kiemelt kép: Grosz Tamás

Termesszék velem: orvosi pemetefű
A pemetefüvet évezredeken keresztül, mint kiváló köhögéscsillapítót tartották számon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik