Kertünk-Portánk

160 éves vályogházat mentettek meg Zalában

Bihari Ádám
Bihari Ádám
Kívül-belül megújult a gyönyörű népi lakóépület.

Hazánkban és a tágabb európai térségben is egyre többen érdeklődnek a vályogépítészetben rejlő lehetőségek iránt: ki építtetőként, ki kivitelezőként, ki építészként, ki kutatóként, oktatóként.

Közéjük tartozik Bihari Ádám építész-tervező, a NaturARCH Stúdió ügyvezetője és Gáspár János vályogfal-építő mester, akik többször tették le névjegyüket együtt és külön-külön is a vályogépítészetben, azon fáradozva, hogy a vályog és a természetes építőanyagok méltó helyükre kerüljenek a köztudatban és ezekre alapozva teret hódíthasson egy fenntartható építéskultúra.

Kapcsolódó
Íves formák és sár alapú bútorok teszik egyedivé ezt a vályogházat
Megszokottól eltérő formák, különleges megoldások jellemzik a portát.

Legutóbbi közös munkájuk során Zala megyében egy 160 éves vályogházat mentettek meg az enyészettől.

Ilyen volt

Bihari Ádám
Bihari Ádám

Napjainkban az egészség már nem csak a táplálkozásnál fontos. Életünk jelentős részét zárt terekben töltjük, ahol nem mindegy, hogy mérgező anyagokkal készülő mesterséges építési termékek, vagy természetes, egészséges építőanyagok vesznek körül bennünket. Legyen szó felújításról, vagy új épület építéséről, a természetes építőanyagok ma is elérhetőek és egyre nagyobb figyelmet kapnak, ráadásul az építési igények jórészt kielégíthetőek természetes anyagokkal

– mondta érdeklődésünkre Bihari Ádám.

Ilyen lett

Bihari Ádám

Ezen szemlélet jegyében újult meg egy gyönyörű népi lakóépület a Keszthelyhez közeli Felsőpáhokon.

Az épület a tulajdonos minden részletre kiterjedő utánajárásával, a Népi Építészeti Program biztosította támogatással “karöltve”, Bihari Ádám tervei alapján, Gáspár János kivitelezésében kapott új ruhát.

Bihari Ádám

A matuzsálemi korú vályogház teljes falazatjavításon esett át. Belülről vályogvakolatot, kívülről nádpadló és mészhabarcs vakolatot kapott. A festés mésszel történt

– összegezte röviden a kivitelezési munkálatokat a vályogfal-építő mester.

Bihari Ádám

A két szakember hangsúlyozta: bíznak abban, hogy segítségükkel még sok ilyen megmentésre váró ház tudja majd kiszolgálni jövőbeni használóit.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik