Mozaik

Tudtátok, hogy a strucctojás feltöréséhez fúrógép vagy flex szükséges?

Csipetnyi Afrika a tarnaszentmiklósi struccfarmon.

Heves megye déli részén, Tarnaszentmiklóson a turisták leginkább a helyi struccfarm miatt fordulnak meg. A strucc ugyan maga gyönyörű látvány, de mi mégsem Afrikában élünk, ahol egy szaharai kiránduláson könnyen megcsodálhatnánk a hatalmasra növő madarat. Mivel azonban az állat jól bírja a különböző éghajlatokat, hazánkban is jól érzi magát, igaz nem a természetben, hanem a számára kialakított farmokon: ezek közé tartozik a két család által alapított tarnaszentmiklósi struccfarm, ahol 1997 óta foglalkoznak a madarak tenyésztésével.

Dél-Afrikából jött a strucctenyésztés ötlete

A vállalkozók egyike  járt a kilencvenes években a forró kontinensen, s az ő ötletére álmodták meg a struccok tartását és tenyésztését. Azóta folyamatosan bővült az állomány, jelenleg 120 madár otthona a tarnai farm.

strucc3

Bár a madár jól bírja az itteni klímát, a magyarországi éghajlaton nem tudja kikölteni a tojást, ezért a cégnél keltetőgépben jönnek világra a strucc csibék.  A kicsik szemet-lelket gyönyörködtető állatkák, olyanok, mint egy sündisznó, igazán szerethetőek. Ám rohamos léptekkel fejlődnek, két hónap alatt félméteresnél magasabbra, egy év alatt kétméteresre és 80-100 kilósra nőnek, míg később elérhetik akár a 150 kilós testsúlyt is.

A roppant kíváncsi madarak ivaréretten agresszívvá válnak,

simogatni vagy éppen kézből etetni nem lehet őket. Nem véletlenül alkalmazzák a struccot hazájában – igaz nem jellemzően – házőrzőként is!

Akkor hogyan lehet mégis egy vidéki turisztikai látványosság a struccfarm? Nos, nagyon egyszerűen. A kifejlett állatok látványa – ha nem is testközelből, de – lenyűgöző, a növendék madarak ellenben a kerítés mellől tekinthetők meg és akár egy kevés zöld eleséget is dobhatnak eléjük a látogatók.

A strucctojás maga a „monumentalitás”.

A 1,2-1,6 kg súlyú, 25-30 cm nagyságú tojás rántottájából – mely mintegy 20-22 tyúktojásnak felel meg, és ízében, állagában ugyanolyan – bizony néhányan jóllaknának. A napsütéses órák számától függően éves szinten egy tojó 20-40 darab tojást tojik a márciustól szeptemberig tartó szezonban, de természetesen ezeket nem étkezésre használják, hanem a keltetőbe kerülnek.

A  strucc tojásának feltöréséhez minimum fúrógép vagy flex szükséges!

Hazánkban nem túlzottan nagy a kereslet a strucc nagyon ízletes, koleszterinszegény, elsősorban a borjúéra emlékeztető húsa iránt, Nyugat-Európában viszont szinte korlátlan a felvevőpiac. Bármely magyaros étel elkészíthető belőle, a gulyástól a pörköltig egyaránt.

strucc2

A tarnaszentmiklósi farmon egy 1 kakas és 2 tojó alkot egy családot. Nem minden tenyészetben ez a „párosítás”, itt azonban az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján így élnek a tenyészállatok.

Táplálkozásukat és tartásukat tekintve alapvetően igénytelenek a madarak. Az állatok télen-nyáron szabadban vannak, de télen a nyitott ajtajú madárház alapvető szükséglet számukra. Etetésükhöz szemestakarmányra és zöldtakarmányra van szükség. Imádják a lucernát, melyet szecskázva kapnak.

Értékes húsa mellett más országokban a strucc tollából, csontjából dísztárgyakat készítenek.

A hájából/zsírjából hidegen sajtolt eljárással készült olaj kiváló kozmetikai alapanyag, kikészített bőréből pedig luxuscikkek készülnek. Egyes szakértők szerint a strucc bőrének minősége a kígyóbőrrel vetekszik.

Olvasói sztorik