Mozaik

Gyógynövényes patikává válik egy csehországi legelő

A hatalmas természetvédelmi körzet még számos meglepetést hozhat.

Változik a közép-csehországi Milovice növényvilága, miután januárban vadlovakat, októberben őstulokszerű állatokat telepítettek a volt katonai körzetbe. Az állatok lelegelték az agresszív gyomokat, a helyükön újra megjelentek a gyógynövények – írta az MTI.

Szovjet katonák állomásoztak a területen

A Prágától mintegy 40 kilométerre észak-keletre fekvő, több mint százötven hektáros Milovice egykor katonai körzet volt, a hajdani Csehszlovákiában állomásozó szovjet hadsereg használta. Az ötvenes évek elejétől a kilencvenes évek elejéig a civil világ elől jórészt elzárt területnek számított, ezért az ottani állatvilágot és növényzetet csak a katonák gyakorlatozásai zavarták.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A terület állatokban és növényekben is rendkívül gazdag, és a cseh állam ezt a gazdagságot szeretné megőrizni, továbbfejleszteni. A nagyszabású tervek keretében most megpróbálják megmenteni mindazt, ami menthető. Külön projekt készült a térségben található ritka lepkefajok védelmére is.

Súlyos problémát jelent azonban az egész területet elborító fű és számos más agresszív növény, gyom. Ezeket szeretnék a természetvédők lelegeltetni az állatokkal, hogy teret kapjanak a térségben igen gazdagon előforduló gyógynövények.

Tíz hónap alatt a természet hihetetlenül megváltozott

Az állatok már ismételten lelegelték a körzet egy részét, melyen a természettudósok vizsgálatai szerint jelentős változásokat észlelni a növényvilágban. Jórészt eltűnt az agresszív fű, számos gyomféle, és újra megjelentek, megerősödtek a gyógynövények legkülönbözőbb fajtái – nyilatkozta Dalibor Dostál, a Ceská krajina (cseh táj) nevű civil szervezet igazgatója.

A legelő kezd hatalmas gyógyszertárrá válni. Újra megjelent például a koronafürt, az ebnyelvűfű, a zsálya, a párlófű, az orbáncfű, a kígyószisz és más értékes gyógynövények – fejtette ki Miroslav Jirku, a cseh tudományos akadémia biológiai központjának munkatársa újságíróknak.

Eva Horcicková, a prágai Károly Egyetem botanikai tanszékének munkatársa úgy véli, hogy a hatalmas természetvédelmi körzet legelői még számos meglepetést hoznak a természettudósoknak.

Olvasói sztorik