Mozaik

Különleges nemzetközi termékoltalmat kaphat a kürtőskalács

Nemrégiben hungarikum lett, jövőre hagyományos különleges termékoltalom „védettséget” kaphat a kürtőskalács.

Várhatóan a jövő év első negyedévének végén nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban. Erről már egyeztetések folynak magyar és erdélyi szakmai szervezetek között, hogy minél hamarabb és minél nagyobb szakmai konszenzussal elkészüljön a szóban forgó magyar-székely édességre vonatkozó kérelem – írta az MTI.

A hagyományos különleges termékoltalom lényege, hogy egy olyan receptúrát véd, amely már régóta létezik a társadalomban, régóta ismerik az ezzel a receptúrával készült terméket az emberek. Továbbá egy élő hagyományról van szó, amely adaptálja a technológiai változásokat is.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Mint korábban megírtuk, 2015. december 3-án a Hungarikum Bizottság úgy döntött, hogy 55.-ként a hungarikumok gyűjteményébe emeli a kürtőskalácsot. Amennyiben a kürtőskalácsot az unióban is oltalom alá kívánja helyeztetni Magyarország, az unió által elismert védjegy-rendszerben is el kell ismertetni a terméket.

A kürtöskalácsot korábban előterjesztették az Erdélyi Magyar Értéktárba való felvételre is.

Bárki elkészítheti és árusíthatja

A kürtőskalács receptjét mindenki szabadon használhatja, a hagyományos különleges termék oltalom éppen ezt szolgálja, a kürtőskalács ugyanis nem egy termékvédjegy. Ez azt jelenti, hogy aki betartja a kürtőskalács előállítási receptúráját, az nevezheti a termékét kürtőskalácsnak.

 

Olvasói sztorik