Mozaik

Mennyei ízeket alkottak a földi gasztronómiában a szerzetesek

Mi közük a szerzeteseknek a kulináris élvezetekhez? Több, mint gondolnánk.

Szerzetesek asztalánál címmel időszaki kiállítás nyílt Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely 2016. májusáig látogatható.

A kora középkor óta szigorú szabályok szerint, olyan egészségesen étkeznek, hogy azt egy fittness-guru is megirigyelhetné, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják – olvasható a múzeum tájékoztatójában.

szerzetes3

Készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, melyekkel kapcsolatban sokan úgy vélik: ezeket fogyasztva nem csoda, hogy a szerzetesek olykor már a mennyben érezték magukat itt a Földön is.

Kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor ‒ gyakrabban ‒ böjti eledelek kerülnek.

szerzetes4

A szakács testvérek az idők során nem csak a kis közösségre, hanem szegények és betegek ezreire is főztek. A mostani kiállításon a látogatóink belekóstolhatnak régi és mai kolostorok ízeibe, és megismerhetik azokat a hazai szerzetesrendeket, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében.

Találtunk a neten keringő szerzetes finomságok között kettőt, mely valóban ínycsiklandozó. A szerzetesek eledeléből több változat létezik, mi egy egészen egyszerűt választottunk.

Szerzetesek eledele pirított dióval, tökmagolajjal

Hozzávalók: 2 szál közepes sárgarépa, 1 db zeller, 2 db cukkini, 1 db cékla, 50 dkg sütőtök, 1 marék dió, tökmagolaj, só, bors.

Elkészítése: a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, majd rusztikus darabokra vágjuk. Vizet forralunk, és a zöldségeket megfőzzük úgy, hogy még ropogósak legyenek. A céklát főzzük utoljára, hogy ne színezze meg a vizet. A leszűrt zöldségeket összekeverjük és tökmagolajjal, sóval, borssal pár perc alatt fedő alatt átmelegítjük. Tálaláskor tetejére szórjuk a pirított diót, kevés tökmagolajjal meglocsoljuk.

Szerzetes tál 2 személyre

Tartalma: míves paraszt sonka, paprikás kolbász, füstölt pisztráng krém, zöldfűszeres kecskesajt, érlelt kacsamáj pástétom, zsenge zöldségek és házi kenyér.

Egészségükre!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik