Mozaik

Az év vadvirága 2016-ban: mocsári kockásliliom

Lezárult a 2016-os év vadvirága szavazás. Négy jelölt volt a győzelemre.

Összesen minden korábbi évnél több (1260) szavazat érkezett. A négy jelölt közül a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleaagris) kapta a legtöbb (503) szavazatot (40%). A második helyen végzett a nagyezerjófű (Dictamnus albus, 289 szavazat, 23%), harmadik lett a turbánliliom (Lilium martagon, 259 szavazat, 21%) és negyedik a medvehagyma (Allium ursinum, 209 szavazat, 17%) – közölte blogján Molnár V. Attila botanikus.

Bemutatkozik a győztes

A mocsári kockásliliom vagy kotuliliom (Fritillaria meleagris) a liliomfélék (Liliaceae) családjának kockásliliom (Fritillaria) nemzetségébe tartozó növényfaj, gyakran nevezik egyszerűen csak kockásliliomnak. Európában – főleg Közép- és Délkelet-Európában – található meg, de általában csak szórványosan. A rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Németországban 1993-ban az év virága volt.

Fotó: Wikimedia Commons

Fotó: Wikimedia Commons

A 2010 végén magánkezdeményezésként indult, de kinőtte magát. 2015-ben a Magyar Természettudományi Múzeum elnyerte a mozgalom kuratóriumának támogatását, így 2015 során fokozatosan az intézmény vette át az Év vadvirága mozgalommal kapcsolatos teendőket.
A mocsári kockásliliom Magyarországon védett, eszmei értéke: 50 000 Ft
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik