Mozaik

Fecskefészkeket romboltak le Szegeden – A madarak nem adják fel

Minimum 20 fészket vertek le. A jóérzésű emberek és az állatvédők felháborodtak a történteken.

Az épület udvarán rengeteg madár fészkelt. Legalább 20 fészeknyomot számoltunk össze, a korábban kifeszített drótot viszont elvágták, ott lóg az épület oldalán. A madarak ezt kihasználva újra építkezni kezdtek – írta a delmagyar.hu.

A lapot egy olvasójuk értesítette, aki fotót is küldött és egyebek között ezt írta:

Az évek óta ott fészkelő fecskék fészkét módszeresen leverik, és huzalokat húznak ki, hogy a madarak ne is tudják visszaépíteni. Szerencsétlen fecskék azért tömegével próbálkoznak még, hiszen ki tudja, talán évtizedek óta itt laknak. Jól látszik néhány kétségbeesett fecske vergődése a drótok között, ahol nemrég a fészkük volt.

A szakemberek szerint nem etikus drótokat költés közben felszerelni, helyette a fecskepelenka lenne a megoldás. A fészkek alá 50-60 centiméterre a falra szerelt lemez megakadályozza az ürülék lepotyogtatását, és ez nem zavarná a fecskék fészkelését sem.

A fecskefészkek helye -Fotó: Segesvári Csaba, delmagyar.hu
A fecskefészkek helye – Fotó: Segesvári Csaba, delmagyar.hu

A molnárfecske

Magyarországon védett madár, eszmei értéke 50 ezer forint egyedenként. A Wikipédia szerint a költési időszak májustól szeptemberig, néha októberig tart, ez idő alatt akár kétszer-háromszor is költ. A fészek agyagból készül, és elkészítéséhez körülbelül 2500-szor kell fordulnia. Egy fészekaljban 4-5 fehér tojás van, ezek néha vörösen pettyezettek. Mindkét szülő kotlik rajtuk körülbelül két hétig. A fiatal madarak 20-22 napos korukban repülnek ki, és 3,5-4 hetes korukban lesznek önállók.

A természetvédelmi törvény szerint tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása – írja a lap.

A szegedi esetnek tettese, felelőse egyelőre nincs.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik