Mozaik

Ritka égi jelenséget figyelhetünk meg vasárnapra virradóan

Múlt héten a Merkúr lopta el a show-t, most a Marson a sor.

Vasárnap reggel a Mars, a Föld és a Nap tökéletes egy vonalban helyezkedik majd el az űrben. Az idegen szóval Mars-oppozíciónak nevezett jelenség kétévente egyszer fordul elő. Ilyenkor a Mars pályájának egy olyan pontjára kerül, ahol a Földről nézve pontosan a Nappal ellentétes oldalon van – írja az AP.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy úgy látjuk majd a Marsot, mint a Holdat. A vöröses bolygó csillagként jelenik meg az égen, de jóval fényesebben az átlagosnál. Ha az időjárás engedi, távcső nélkül, szabad szemmel is kiszúrható lesz a vörösesen fénylő bolygó.

640x480_05172219_mars_hoax_large_x
Fotó: NASA

A Mars most 48 millió mérföldre – 77,2 millió kilométerre mozog tőlünk -, de egyre közeledik és május 30-ára 75,3 millió kilométerre érkezik a Földhöz

Legutóbb 10,5 esztendeje járt ilyen közel bolygónkhoz az égitest.

2018-ban ugyanakkor még ennél is közelebb merészkedik, 36 millió mérföld, azaz 58 millió kilométer lesz “csupán” a távolság a két égitest között.

A modern kori rekord 2003-ra datálódik, amikor 34,6 millió mérföld, úgy 55,7 millió kilométer választotta el egymástól a Földet és a Marsot.

A NASA legfrissebb jelentése szerint hasonló legközelebb 2287-ben várható.

Hogy szót ejtsünk a skála másik oldaláról is, a Mars és a Föld akár 249 millió mérföldre, körülbelül 400 millió kilométerre is eshet egymástól.

Kék Hold

Különös egybeesés, hogy szombaton úgynevezett Kék Holdat is megfigyelhetünk majd az égen. A név senkit ne tévesszen meg,  mert valójában nem égi jelenség, hanem naptári esemény.

Évszakonként általában három telihold üti fel a fejét az égen, az idei tavasz viszont eltér a többitől, ugyanis ez a számra négyre emelkedett. Májusban már ez lesz a második az égi jelenségből, ezért pedig már jár a Kék Hold megnevezés.

A következő Kék Hold 2018. január 31-én esedékes.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik