Mozaik

Pokoli hangulat várja a vendégeket egy középkori cseh étteremben

A személyzet hangoskodik, és szellemjárással ijesztgeti a szállóvendégeket.

Dětenice falu a Cseh Paradicsomban, Prágától 70 kilométerre északkeletre fekszik. Egyik fő nevezetessége a Medieval Hotel. A valamikori barokk kastélyt – megtartva építészeti jellegzetességeit – középkori fogadóvá alakították át, ahol a vendég valóban megtapasztalhatja a régi idők hangulatát.

cseh12

Ahogy a helyiek mondják: ez itt maga a pokol

A középkori vendéglátásról egy korábbi cikkünkben írtunk. Akkor Párkányba látogattunk el, ahol leparasztozzák és lecsürhézik a vendégeket. Ez kinek tetszik, kinek nem, egy rövid videó azonban bemutatja, mire számíthat a szlovák vendéglátóhelyen a megfáradt vándor:

A csehországi Mediaval Hotel annyiban más, hogy itt szállást is kínálnak, azaz a látogató nem csupán az étteremben, hanem a szállodai szobában is szembesülhet a középkori hangulattal, igaz jóval modernebb formában.

cseh1

A barokk kastélyt uniós támogatással varázsolták újjá, és 2009-ben nyitották meg. A vendéglátóhely a világ „szokatlan és egyedi” szállodáinak listáján is szerepel – nem véletlenül.

Aki ide betér, valóban visszarepül a középkorba

Az csak hagyján, hogy hangoskodva fogadják a recepción a vendéget, de nyomban közlik is: ha szállást kér, készüljön fel a legrosszabbakra, mert éjszakánként szellemek járnak az épületben, nagy zűrzavart okozva. Ha a betérő elfogadja a feltételt, a londiner bőröndjével máris rohan az emeleti szobához, ordítva fohászkodva a szellemekhez, hogy ne hagyják nyugodtan aludni a vendéget. A videón ez is jól érzékelhető, igaz ez nem magyar nyelvű:

A szobák – bármennyire is idézik a középkort – lenyűgözőek. Mindenütt fa, egyszerűség és korszerűség, meleg paplanos ágyak, kandalló, égő gyertyák, gyógynövényes illatok, zuhanynak kialakított locsolókanna, kő vályú. A történelem a szoba minden zegzugában jelen van. Az ember hirtelenjében nem is gondol arra, hogy itt éjjel-nappal szellemek járnak.

cseh9

Bőségesen lehet falatozni

Az éttermi, illetve kocsmai rész sem hagyományos. Ott van csak igazán élet! A pincérek hangoskodnak, evésre, ivásra buzdítanak, és olyan adagokat tesznek az asztalra, hogy ember legyen a talpán, aki elfogyasztja azt.

cseh11

Ijesztgetnek a boszorkányok

Ezzel még nem is lenne baj, de teljesen váratlanul középkori jelmezbe öltözött férfiak kezdenek vívni a teremben, olykor az étkezők asztalára is felugorva, de bármikor előbukkanhatnak tűznyelők, fakírok.

cseh4

Érkezhetnek koldusok – akik a maradék csontokért könyörögnek –, zsonglőrök, kártyával jósló boszorkányok is. Utóbbiak ijesztően megfenyegetik az éppen falatozó vendégeket, és éjszakai látogatást ígérnek szobáikban.

cseh6

Ez nem mese, ez történelem

Akad itt a középkort idéző szabadtéri program, lovagi torna, a borospince és a helyi sörkészítés felfedezésének lehetősége, és fülbemászó régi dallamok sokasága. S mint tudjuk, ez nem mese, hanem a történelem megidézése a jelenben.

cseh7

Ahogy a helyiek mondják: ez itt maga a pokol, de mindenképpen a középkor.

Fotók: stredovekyhotel.cz

Olvasói sztorik