Mozaik

Éjszakánként zöld színű tűzgömbök jelenhetnek meg az égen

Nem jelzik előre, hogy mikor bukkannak fel, így érdemes egy-egy derült nyári éjszakán az ég felé nézni.

A Déli Delta Aquaridák meteorraj áramlatát július 26-31-e között érdemes észlelni, azonban augusztus 23-ig bármikor számíthatunk egy gyönyörű, zöld színű SDA tűzgömb megjelenésére – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán.

Fotó: OMSZ - Kolláth Kornél
Fotó: OMSZ – Kolláth Kornél

A másik, az Alfa Capricornidák sok meteor megfigyelő kedvenc raja,. Kis sebességüknek köszönhetően (23 km/másodperc) igen látványos meteorjelenséget produkálnak, számos esetben fényes tűzgömböket is. A maximum július 30-án és 31-én várható, de megjelenésükre egészen augusztus 15-ig lehet számítani.

Ez a két raj ugyan számszerűen nem produkál nagy hullást, ugyanakkor az előbbiek gyors, helyenként kékes-zöldes hullói, míg az utóbbiak lassú, fényes meteorjai élményszámba mennek.

A Hold július 26-án lesz utolsó negyedben, ezért a hajnali órákban kedvező körülmények között észlelhetők a júliusi meteorrajokat: a fogyó Hold nem lesz zavaró.

Egy arany igazság a végére: a tűzgömbök nem jelzik előre, hogy mikor bukkannak fel, így érdemes egy-egy derült nyári éjszakán az ég felé nézni.

Címfotó: MTI – Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik