Mozaik

Csaliként használt műmadarakkal mentik a ritka szárnyasokat

A madár utánzatoknak köszönhetően rekord számú fióka kelt ki.

Idén nyáron különleges, kézzel festett madár modelleket használnak a suffolk-i tengerparton, hogy segítségükkel megőrizzék a terület legritkább madárfaját, a kis csért.

A kis csér Magyarországon

A kis csér a legkisebb európai csérféle. Korábban fészkelt hazánk több területén, így a Duna egyes zátonyain, a Hortobágyon, a Kiskunság szikes tavain, de mindig kis számban. Az utóbbi évtizedekben egy kisebb telepe alakult a Dráva zátonyain, Vízvárnál. Kisebb halakat, rákokat fogyaszt, melyeket rendszerint zuhanórepüléssel zsákmányol, de repülő rovarokat is elkap. Fészkelését a vízszint nagyobb emelkedése elmoshatja. A legutóbbi adatok szerint hazai fészkelő-állománya 2 – 19 párra tehető és ingadozó trendet mutat.

Suffolk megye tengerpartja azon kevés menedékhelyek egyike az Egyesült Királyságban, ahol a kis csér fészkel. Évente 1900 költőpár érkezik ide – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A kistermetű, csivitelő hangot adó madár Nyugat-Afrikából repül minden évben a Brit-szigetekre, hogy a tengerparton fészket rakjon. Számuk azonban az utóbbi időben folyamatosan csökken, mert nehezen találnak maguknak ragadozóktól és emberi zavarástól mentes költőhelyet, ahol fiókáikat biztonságban felnevelhetik.

A madár utánzatok tavalyi tesztelése sikerrel járt, így 2016-ban is bevetették őket Suffolk megye Kessingland és Shingle Street településein, hogy a védett tengerparti területekre vonzzák a veszélyeztetett madárfaj egyedeit. Az EU LIFE + program támogatásával megvalósuló kis csér mentőprogram keretein belül elektromos kerítéssel és lelkiismeretes természetvédelmi őrök segítségével teremtenek biztonságos madár menedéket a kis csér egyedei számára a területen.

Élethű kis csér makettek – Fotó: Emily Irving-Witt
Élethű kis csér makettek – Fotó: Emily Irving-Witt

Bevált a csali

A csali madarak testét égetett gipszből készítik, majd kézzel festik be őket, hogy minél jobban hasonlítsanak a valódi madarakra. Ez a módszer első olvasatra talán egy kicsit hóbortosnak tűnik, de a tapasztalatok szerint működik. A műmadarak a költésre előkészített, védett tengerparti részekre vonzzák az egyedeket.

A madár utánzatoknak köszönhetően a tavalyi év lett a legsikeresebb költési szezon Suffolk-ban. A megyében található Benacre település az elmúlt év óta büszkélkedhet az Egyesült Királyság legnagyobb kis csér kolóniájával. A kistelepülésről rekord számú, 180 fiatal kis csér kezdte meg első útját Nyugat-Afrika irányában tavaly augusztus végén.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik