Mozaik

Elindultak vándorútjukra az utolsó meggyógyult gólyák a Hortobágyról

Ebben az évben 100 sérült gólyát gyógyítottak meg a Hortobágyi Madárparkban.

A Hortobágyi Madárparkban a nyár folyamán meggyógyított gólyákat engedtek szabadon pénteken, szombaton és vasárnap – közölte a helyi madárkórház vezetője az MTI-vel.

Déri János főorvos tájékoztatása szerint a gólyák minden évben szinte napra pontosan augusztus 20-án vonulnak el Afrikába, de az idén a szárazság miatt már augusztus első hetében elkezdték a vonulást.

Fotó: Északi gólyahír
Fotó: Északi gólyahír

A hosszú útra induló szülők magukra hagytak több, még alig röpképes fiókát, amelyeket legyengülve vagy különböző láb- és szárnysérülésekkel tömegesen szállítottak be a hortobágyi madárkórházba.

Déri János az MTI érdeklődésére elmondta: az idén összesen mintegy 100 gólyát gyógyítottak a hortobágyi madárkórházban, közülük 20 tavalyról itt maradt madarat már tavasszal szabadon engedtek, a többit pedig a nyár folyamán folyamatosan.

Fotó: Facebook/Hortobágyi Madárkórház
Fotó: Facebook/Hortobágyi Madárkórház

A kórház madárparkjában maradt 35 gólya közül pénteken, szombaton és vasárnap – a látogatók közreműködésével – elengedték az útrakész, gyógyult madarakat. Bár a vonuló gólyák nagy része már a Balkánon van, északról még érkeznek csapatok, amelyekhez csatlakozva a Hortobágyon megerősödött gólyák is eljuthatnak afrikai telelő helyükre.

Címfotó: Hortobágyi Madárkórház

Olvasói sztorik