Mozaik

Megérkezett Afrikába az első jeladós magyar gólya

Bátony már Szudánban élvezte a meleget.

A gólyák minden évben szinte napra pontosan augusztus 20-án vonulnak el Afrikába, de az idén a szárazság miatt már augusztus első hetében elkezdték a vonulást. Ezért sem véletlen, hogy a jeladóval ellátott madarak közül már Afrikából is „üzentek” a szakembereknek.

A jeladóval ellátott madarak közül Bátony, a 2015-ben a Nógrád megyei Bátonyterenyén született fióka érkezett meg elsőként Afrikába, eddigi utolsó jeladása alapján már Szudánban járt.

A jeladós madarak közül Báró, a szintén Nógrád megyei, őrhalmi iskola bekamerázott fészkében költő öreg hím gólya is a leggyorsabbak közé tartozik. Ő a Boszporusz közeléből adott jeleket legutóbb augusztus 21-én.

gólya2

Várhatóan a gólyacsapatok többsége már átlépte, vagy napokon belül túljut a Boszporuszon, és Afrika felé veszi az irányt. Vonulásukról, tartózkodási helyükről EZEN A TÉRKÉPEN TÁJÉKOZÓDHATUNK.

A gólyák a szárazföld vonalát követve vonulnak  és a Boszporusznál lépnek át Európából Kis-Ázsiába. Ilyenkor Isztambul egén hatalmas felhőkben keringenek a gólyák – különleges látványosságot nyújtva a kutatóknak és madárbarátoknak. Íme a gyönyörű videó:

Fotók: eszakigolyahir.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik