Mozaik

Megszülettek a világ első egypetéjű ikerkutyái

Kurt De Cramer dél-afrikai állatorvos rutin császármetszést hajtott végre egy farkaskutyán, amikor észrevette, hogy szokatlan dudor van az állat méhében.

A szakember végezte a dolgát és óvatosan kiemelt egy kiskutyát belőle. Még jobban meglepte, hogy egy másik kölyök is tartozik ugyanazon méhlepényhez. A folytatásban további öt, egészséges eb jött a világra, de az orvost különösen izgatta az első kettő.

p0469nln

26 éves karrierjében több száz szülésnél asszisztált, de először fordult elő, hogy két kutya is előbújjon egy méhlepényből.

 

Amikor észrevettem, hogy a kölyökkutyák ugyanolyan neműek, és rendkívül hasonló vonalaik vannak, azonnal leesett, hogy egypetéjű ikrek lehetnek.

– mondta De Cramer a BBC-nek.

Kéthetes korukban vérmintát, hathetesen pedig DNS-mintát vett az állatoktól. Megvizsgálta a testvéreiket is, és genetikai szakértőket kért fel az eredmények elemzésére.

p0469ms1

A tesztek kimutatták, valóban az első ismert egypetéjű ikrekről van szó. A kutatócsoport megállapításait az állatok szaporodásáról szóló folyóiratban is megjelentette.

Bár ez az első eset, hogy bizonyítani tudták a kutyáknál az ikerséget, nem lehet megállapítani, milyen ritka jelenség. A szukák általában egyszerre több kicsinek adnak életet, akik közt rengeteg a hasonlóság. Mivel az állatoktól szinte sosem vesznek DNS-t, így jó eséllyel nem ők az egyedüliek a világtörténelemben.

A felfedezés mindenesetre felkeltette az állatorvosok figyelmét. Szakértők szerint nagy szerencse, hogy császármetszéssel születtek a kölykök, mert bár egyel kevesebb méhlepény lett volna, az anya azokat szülés után megeszi és valószínűleg elsiklott volna felette az orvos figyelme.

 

Olvasói sztorik