Mozaik

10 kilométerrel odébb költöztetnek egy várost

Kamionok szállítanak minden mozdítható ingatlant.

A svédországi Malmberget városa alatt húzódik meg a világ második legnagyobb vasérc bányája, melynek 250 méter mély krátere kettészeli a várost. Ez a hatalmas gödör és az érc kitermelése szinte aláásta, így lakhatatlanná tette a várost.

Fotó: svid.se
Fotó: svid.se

Néhány éve megkezdődött a lakóházak és más ingatlanok elszállítása. A település számos épületét kamionok viszik mintegy 10 kilométerrel távolabbra. A hatalmas munkával és nem kis pénzügyi ráfordítással zajló akciót a bányavállalat finanszírozza, mely folyamatosan fejleszt a környéken: nagyolvasztója, kutató laboratóriuma is működik már Malmbergetben.

Fotó: svid.se
Fotó: svid.se

Azokat az épületeket, amiket nem tudnak szállítással megmenteni, lebontják. Szakemberek szerint a város a közeljövőben teljesen kiürül, és új helyen kezdhet majd új életet.

Címfotó – Egy családi ház elszállításáról készítenek felvételt helyiek a svédországi Malmbergetben 2016. október 4-én. A település helyén létesítendő vasbánya miatt az egész várost odébb költöztetik mintegy tíz kilométerrel. (MTI/EPA/Fredrik Sandberg)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik