Mozaik

A te kutyád is szenvedhet demenciában – Hasznos tanácsok

Az emberekhez hasonlóan az idősödő kutyusok lassabban mozognak, ami fájdalmat okoz nekik. De vannak jelek, amik túlmutatnak azon, hogy a kedvencünk korosodnak.

Demenciában szenvedhetnek.

A kognitív diszfunkciós szindrómaként is emlegetett betegség a 11 évnél öregebb kutyák felét érinti, írja a PetMD. 15 éves kor felett pedig már a kutyusok 70 százalékánál jelentkezik legalább egy tünet.

Az emberek gyakran meglepődnek, hogy az állatoknál is megjelenhet az Alzheimer-kór. De igazából az agyunk semmiben nem különbözik az övéktől

– nyilatkozott Lee Harris a Washington Postnak.

A sejtek változása bármilyen patológus számára felismerhető lenne. A béta-amiloid fehérjét tartalmazó plakkok károsítják az idegsejteket, és zsugorítják az agyat bizonyos területeken, ahol a memóriát tároljuk és ahol viselkedésünk alakul.

Míg az embereknél a demencia főként úgy mutatkozik, hogy elfelejtjük hol élünk vagy nem ismerünk fel ismerős helyeket, a kutyák nem emlékeznek hová kell menniük fürödni vagy hogyan kell viselkedni.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A kutyáknál a demencia tünetei sok esetben megegyeznek az emberekével, amik a következők:

  • alvászavar
  • szorongás, nyugtalanság
  • a közösségi élettől való elzárkózás
  • tájékozódási zavar
  • étvágytalanság

De vannak speciális szimptómák is, mégpedig:

  • szokatlanul sok ugatás
  • túlzott nyáladzás
  • agresszió
  • falra bámulás

Ha észreveszed bármelyik tünetet, érdemes minél előbb értesíteni az állatorvost. Néhány közülük ugyanis kezelhető és nyugodalmasabb idős kort élhet meg a házi kedvenc.

Kezelés és életmódbeli változások

Figyeljünk a lehető legjobban a kutya hallására és látására. Az érzékek elvesztése megnehezíti az eb életét. Ha problémája van a hallással, akkor próbáljunk meg kézjeleket társítani a hangutasításokhoz. Ha a látása romlik, akkor semmiképp ne rendezzük át a házat. Az állatok így kényelmesebben találják meg a megszokott helyüket. Olykor a szürkehályog műtét is sokat segít.

Találjuk ki, mi segít a kutyánk szorongásán. Egyes állatok jól reagálnak a zenére, mások az aromaterápiára. A stresszt gyakran csökkenti egy hosszú séta. Érdemes elgondolkozni azon, hogy kennelbe zárjuk, mert így biztonságban érzi magát, ha szorong.

Vannak már elérhető kezelések a demenciára a kutyáknál, de csakúgy, mint az embereknél, ezek is akkor a leghatékonyabbak, ha az első jelek előtt elkezdjük alkalmazni. És ezt persze nagyon nehéz eltalálni. Az időskori megbetegedés kialakulását lassíthatja a DHA, az Omega-3 zsírsav és a halolaj.

A diagnózis felállítása után a legtöbb állatorvos javasolja az Omega-3-ban gazdag egészséges étrendet és a sok mozgást, hogy mentális aktív maradjon az állat. Az öreg kutyák is meg tudnak tanulni új trükköket, ami a lustább kétlábú barátainak is hasznára válhat.

A demencia mindazonáltal nem halálos betegség önmagában, de fizikai egészségügyi problémákkal párosulva már az állat elaltatásához vezethetnek.

De mi próbáljuk meg a lehető legfiatalabban tartani kis barátunk szívét!

(MNN)

Olvasói sztorik