Mozaik

Évi 522 kilogramm a termés a rekorder paradicsomfán

Nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társasága, a Disney tart néhány világrekordot, de ezek közül jó néhány nem szorosan a tevékenységükhöz kapcsolódik. Hogy egyet említsünk, a cég nevéhez fűződik például a legnagyobb adag lecsó elkészítése.

Sőt, a legtermékenyebb paradicsomfával is beírták magukat a Guinness Rekordok könyvébe – írja a World Record Academy. Az orlandói Disneylandben terebélyesedő fáról évente 32 194 darab, összesen 522 kilogramm bogyót aratnak le. Megint más kérdés, hogy a világ legnehezebb sütőtökje önmagában 1190 kilót nyom.

Bár az önmagában érdekes, hogy egyetlen növényen ennyi paradicsom teremjen, megütötte a fülünket, hogy fáról van szó. Utána néztünk, és nem újdonságról van szó.

A paradicsomfát hivatalosan Új-Zélandon kezdték el termeszteni 1891-ben, bár kutatók szerint a perui Andokban már jóval korábban ismerték.

Mára számos fajtája van, de a legismertebb mind közül a tamarillo (Cyphomandra betacea). A Disneylandben ugyanakkora a Kínában őshonos óriásparadicsomfát csodálhatják meg az érdeklődők. A faj 6 méter magasra és 3,5 méter szélesre is megnőhet. Jó hír, hogy a termést a vidámpark látogatói fogyaszthatják el.

És még paradicsom

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik