Mozaik

Messze földön híres a holló intelligenciája

A hollókat általában a halál hírnökének tartják, felbukkanásuk rossz ómen, tegyük hozzá, hogy nem minden kultúrában.

Okosak és bátrak a fekete hollók, nem hiába ül a Hunyadi címerben is, sőt Szilágyi Erzsébet levelét is e madár vitte Prága városában raboskodó Mátyás fiának. A posta jelképe is sokáig volt holló, sőt csillagképet is találunk elnevezésével.

Messze földön híres az intelligenciája

  • Sokat kutatták a madarak viselkedését. Markus Böckle és Thomas Bugnyar, a Bécsi Egyetem biológusai tizenkét hollót neveltek fel együtt, majd adtak át különböző állatkerteknek. A szétválasztást követően három évvel a kutatók megvizsgálták, hogyan viszonyulnak egymáshoz az egykori társak. Nem csak, hogy megismerték egymást, de megszólaltak volt társaik hangján. A hollók különbséget tudtak tenni ismerős és ismeretlen állat között – írták a kutatók a Current Biology című folyóiratban. A hollók egyértelműen más hangot adtak ki annak megfelelően, hogy a hallott társsal annak idején baráti vagy ellenséges volt a viszonyuk.
  • Általában eltérő hangnemet használnak aszerint, hogy baráthoz vagy ellenséghez kívánnak szólni. Az ismeretlen vagy ellenséges egyedek hallatán nyakukat megnyújtják, hogy hangjuk mélyebbé váljon. Ha egy régi barát hangját hallják, barátságos tónusban válaszolnak.

Ez is érdekelhet >> Legek a madarak világából

  • A hollók rendelkeznek a legnagyobb aggyal az összes madárfaj közül.
  • Az összetett problémamegoldó képességet jól demonstrálja a következő feladat: kutatók vízzel telt hosszú nyakú üvegbe helyeztek ennivalót, úgy, hogy a holló csak a vízszint megemelkedésével tudta elérni azt. Az alábbi videó bizonyítja, hogy megtanulta és tökéletesen megoldotta a feladatot.

  • Megfigyelték, hogy a hollók gyakran vezetnek más állatokat elpusztult állatok tetemeihez.
  • Érdekes megállapítás, miszerint ezek a madarak nemcsak az általuk elrejtett, hanem a társaik által elrejtett élelem pontos helyére is emlékeznek, ezáltal lopni is tudnak egymás rejtekéből. Ez az élelemszerzési módszer annyira elterjedt a hollók között, hogy nem ritkán képesek extra távolság megtételére is, hogy egy biztonságosabbnak vélt helyre rejtsék tartalékaikat. Szintén említésre érdemes, hogy néha úgy tesznek, mintha táplálékot rejtenének el, pedig épp nincs is náluk semmi. Ezt valószínűleg a leselkedő vetélytársak összezavarása érdekében teszik – írja a wikipedia.

Kapcsolódó téma >> Korán kelnek és stresszesek a vörösbegyek

  • A szarkákhoz hasonlóan a hollók is előszeretettel gyűjtenek („lopkodnak”) fényes tárgyakat, melyek a fénylő kavicsoktól a kisebb fémdarabokon keresztül egészen a golflabdákig terjedhetnek. Ennek a viselkedésformának egyik magyarázata szerint a lopkodás fő célja társaik elkápráztatása lehet.
  • A biológusok felismerték, hogy a hollók – különösen a fiatal egyedek – képesek a puszta szórakozás kedvéért játékba bonyolódni: ha úgy tartja kedvük, havas lejtőkön csúszkálnak le, fogócskáznak a farkasokkal, vagy épp akrobatikus mutatványokat, hurkokat mutatnak be a levegőben.
  • Nem minden kultúra látta ilyen sötéten ezeket az állatokat. Tibetben és Görögországban isteni hírnökként tekintettek a hollóra, míg a viking mitológia istene, Odin két hollót tartott azért, hogy jelentsenek neki a világ eseményeiről.
  • Magyarországon befogását és fogvatartását a törvény tiltja, megfelelő engedélyek nélkül jogi következményekkel járhat.

Íme a játékosságát bizonyító videó

Kiemelt fotó: Sergey Ryzhkov

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik