Mozaik

Rázendített a hó a nagy mínuszokban a nyugati országrészben

A kifehéredett tájon a közlekedés is nehéz.

Vasárnapra virradóra megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. A Pest megyei Tésán mínusz 28,1 Celsius-fokig hűlt a levegő – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggel az MTI-t.

Mostanáig ezen a napon 1985-ben, a Nógrád megyei Romhányban volt a leghidegebb, akkor mínusz 26,5 fokot mértek. Most is voltak hideg helyek az északi megyében: Ipolyszögön és Mihálygergén -27,5 fokot mértek a műszerek.

Délelőtt mérsékelte az extrém hideg miatt vasárnapra kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez délelőtt eljuttatott veszélyjelzés szerint Nógrád megyében (ahol korábban, a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés volt érvényben) másodfokú a figyelmeztetés. Budapesten, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hideg miatt.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3 fok között valószínű, nyugaton várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték. Késő estére jellemzően mínusz 15 és mínusz 6 fok közé hűlhet a levegő, de a fagyzugos helyeken ennél több fokkal is hidegebb lehet.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében a gyenge hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Az Időkép észlelőinek jelzései szerint közben az ország nyugati részén havazik. Többfelé kifehéredett a táj, van, ahol a hóréteg  8-10 cm-es. A nyugat.hu olvasói fotóival illusztrálva arról írt, hogy a Vas megyei utakon  nem fenékig tejföl a közlekedés.

Címfotó: nyugat.hu/Fodor Lili Anna

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik