Mozaik

Kidöntötte a vihar az ezeréves, ikonikus mammutfenyőt

Pioneer Cabin Tree az elmúlt hét végén, január 8-án kidöntötte egy vihar.

Kaliforniában, a Calaveras Big Trees State Park területén található, feltehetően több, mint 1000 éves mammutfenyőt, a Pioneer Cabin Tree az elmúlt hét végén, január 8-án kidöntötte egy vihar. Törzse 10 méter átmérőjű volt, ugyanakkor a fa pontos életkora ismeretlen. Egy biztos, hogy hogy már annak gondolattól is elérzékenyülhetünk, hogy egy középkorban cseperedő fától kell elköszönnünk.

Turistalátványosság volt

A matuzsálemkorú fa a nevét a törzsébe vágott átjárható üregről kapta, amit részben egy erdőtűz égetett a törzsébe.  Az 1880-as években James Sperry, egy helyi hotel alapítója vágatott egy átjárót, hogy a turisták keresztül tudjanak menni a fa törzsén. A fára azért esett a választás, mert a korábbi erdőtűz miatt elég nagy sérülés volt a fa tözsén. A Yosemite Nemzeti Parkban található Wawona Tree mintájára készült el az átjáró a fatörzsben, hogy ide csábítsák ezzel a látványossággal is a turistákat.

Fotó: treakearth
Fotó: treakearth

Már az 1880-as évektől kezdve az ide látogatókat arra biztatták, hogy véssék bele a nevüket a fa törzsébe, ám ezt a gyakorlatot az 1930-as években betiltották.

Eleinte csak gyalogosan lehetett átkelni a fa törzsén, majd később sok éven keresztül engedélyezett volt az autóval való áthajtás is. A későbbiekben ezt is leállították, és ismét csak gyalogosan lehetett keresztülmenni a ‘faalagúton”- írja a Wikipédia.

Fotó: mnn.com
Fotó: mnn.com

Folyamatos esőzés és a egy heves vihar kellett ahhoz, hogy megadja a fának a kegyelemdöfést.

A fa kidőlését részben a vihar, részben a törzsön ejtett hatalmas seb és az emiatt kiesett tápanyagfelszívó képesség okozta, aminek következtében az utóbbi években már csak egyetlen élő ága volt e faóriásnak. A fa törzse szerkezetileg is egyre inkább meggyengült az évek alatt. A fatörzs széthasadt a földre érkezésekor.

Fotó: inquitris
Fotó: inquitris

Egy helyi önkéntes elmondása szerint:

A fa az elmúlt években látványosan halódott, már csak apró jelét mutatta az életnek. A hatalmas esőzésnek már nem tudott ellenállni sekély gyökérzete.

Fotó: Calaveras Big Trees Association
Fotó: Calaveras Big Trees Association
Fotó: Calaveras Big Trees Association
Fotó: Calaveras Big Trees Association

Az ikonikus fa pusztulásának része volt az emberi ostobaság. Az a fajta romboló magatartás, ami a 19. században hagyott bevésett névjegyek formájában is nyomot a fán. Ugyanakkor biztató az elmúlt évek egyre felelősebb  gondolkodása, a környezettudatosság, ami sajnos már nem tudta megmenteni Pioneer Cabin Treet.

Kapcsolódó anyag >>>A világ legidősebb 10 fája

Via/treehugger

Olvasói sztorik