Mozaik

Lelőttek egy jeladós magyar gólyát Afrikában

Kiderült az itthon telelő Január elpusztulásának oka is.

A múlt héten két jeladós fehér gólya pusztulására, és ennek okaira is fény derült, ismételten jelezve, hogy milyen veszélyek fenyegetik mind az itthon telelés kockázatát felvállaló, mind a vonuló példányokat – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán.

Mint arról ITT ÍRTUNK, a „Január” nevű hazánkban áttelelő madár múlt csütörtökön pusztult el, tetemét a Fővárosi Állat- és Növénykertben Dr. Sós Endre vezető állatorvos vizsgálta meg. Az elhullás oka a madár emésztőrendszerében a táplálékállatok szőréből és egyéb emészthetetlen részeiből képződő „bezoár” okozta gyulladás és elzáródás volt, melynek kialakulása valószínűleg a főként kisrágcsálókból álló táplálkozásra vezethető vissza. A gólyák messze túlnyomó többségének egyébként az ilyen emészthetetlen táplálék-összetevők nem okoznak gondot, ezektől napi többszöri köpeteléssel probléma nélkül megszabadulnak.

Január 2016 novemberében a ludányhalászi réten - Fotó: MTI - Komka Péter
Január 2016 novemberében a ludányhalászi réten – Fotó: MTI – Komka Péter

Annak ellenére, hogy az áttelelés rendkívül kockázatos döntés, az itthon maradó gólyák rendkívül jól bírták a telet az elmúlt években és a mostani kemény fagyok idején is. Többségük gond (és az alapvetően szükségtelen emberi segítség) nélkül vészeli át a fagyos hónapokat, a „Januáréhoz” hasonló elhullásról eddig nem is volt hazai adat.

Ugyancsak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület számolt be arról, hogy egyik leghíresebb jeladós fehér gólyánk, az időjárás-jelentésekben is bemutatott „Veca” Afrikában került bajba. Adója január 9-e óta ugyanarról a helyről sugározta a jeleket, amiből a pusztulására lehetett következtetni.

A madarászok nemzetközi közösségének köszönhetően alig néhány nap alatt sikerült megszervezni, hogy valaki Zambiában ellenőrizze a GPS koordinátákat. Így derült ki, hogy „Veca” valószínűleg orrvadászat áldozata lett.

veca

“Veca” jeladója ettől a zambiai kunyhótól sugározta a jeleket 2017. január 9-e óta. A tanya közelében rendszeresen hallani puskalövéseket, amiből a madár lelövésére lehet következtetni. A felderítésben a Dél-Afrikai Köztársaságban és Zambiában tevékenykedő madarászok segítettek. Fotó: MME – Chiukepo Mtonga

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik