Mozaik

Titkokat rejtenek a világ legcsodálatosabb barlangjai

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 01. 18. 16:34

Ezek a barlangok nem egy mesebeli világ vagy egy horrorfilm részei, hanem a Föld nevű bolygó elszigetelt területein találhatók.
Korábban a témában:

Ha arra készülsz, hogy meglátogatod a csodás természeti képződmények egyikét, nyergelheted a lovad. Bár némelyik nyitva áll a nagy nyilvánosság előtt, a többségét csak szélsőséges kalandorok látogathatják meg. Őket speciális felszereléssel látják el, mielőtt felfedeznék a barlang rejtett zugait.

A mi nagy szerencsénk, hogy minden ilyen expedíció tagja egy profi fényképész is, aki megörökíti a felejthetetlen pillanatokat.

Hang Son Doong barlang, Vietnam

A Vietnamban található barlang a legnagyobb a világban a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint. Számtalan csoda telíti, beleértve az egyedülálló ökoszisztémát és a geológiai formációkat.

Mutnovsky vulkánbarlang, Oroszország

A Mutnovszky vulkán jégbarlangjait gleccserek formálják. A földkérgen található nyílásain keresztül vulkáni gőzök és gázok törnek a felszínre, ami még pikánsabbá teszi az összképet.

Naicai bánya, Mexikó

A valaha látott legnagyobb kristályok otthona. A kristálybarlangnak is nevezett bánya nem nyitott a látogatók előtt mélysége és hősége miatt.

Vatnajokull barlang, Izland

Európa legnagyobb gleccserénél, a Vatnajokull gleccsernél található. A barlangot az olvadó jégsziklák formálták, ami veszélyes is lehet, mert folyamatosan változtatják alakzatukat.

Batu barlangok, Malajzia

A malajziai barlangot angol és kínai telepesek, valamint az őshonos temuan emberek is használták. Főként a barlangokban tartózkodó denevérek ürülékeiből s hulláiból keletkezett trágyanem, a denevéguanó bányászatához vették igénybe, de mostanra megtelt szobrokkal és turisták kedvelt célpontjává vált.

Mendenhall-gleccser jégbarlangjai, USA

Izlandi kollégájához hasonlóan ezt a barlangot is az olvadó jég alakította ki. A gleccserek folyamatos mozgása miatt nem tudni, meddig marad még a Föld felszínen ilyen formában.

Algarvei barlang, Portugália

A régióban rengeteg tengerparti képződmény megtalálható, ugyanis a sziklafal relatíve könnyen oldódik a vízben. Ezt a különleges barlang csak hajón közelíthető meg.

Glowworms-barlang, Új-Zéland

Nevét a szentjánosbogarakról kapta. Hogy miért? Páratlan látványt nyújt, ahogy több ezer szentjánosbogár egyszerre világítva próbálja csapdába ejteni gyanútlan áldozatait.

Tham Lod barlang, Thaiföld

A barlangon a Nam Lang folyó halad keresztül. Tele van gyönyörű cseppkőképződményekkel és több százezer keleti sarlósfecske éli itt élete egy részét.

Kyaut Sae barlang, Malajzia

Sajnos erről a barlangról nagyon kevés információ áll rendelkezésre, de a legfontosabb, hogy hatalmas buddhista templomot emeltek a közepére.

(Bored Panda; kiemelt kép: Vatnajokull barlang, Izland)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.