Mozaik

Nagyon messzire repült a jeladós magyar gólya

Picur két éves csúcsát még nem sikerült megdönteni.

Ugyan nem versenyeznek távolsági rekordokért a Magyarországon jeladóval ellátott gólyák, de érdekességnek számít, ha valamelyikük egy adott télen a legmesszebbre repül.

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

Két éve a Nagyhalásziban félárván maradt fiókák egyike Picur rekordot döntött. A Rimócon GSM-alapú műholdas jeladót kapott a madár csaknem 16 ezer kilométert megtéve négy hónap alatt jutott el Magyarországról Dél-Afrikába.

Azóta egy magyar jeladós gólyának sem “szárnyalta túl a csúcsot”, érdekesség azonban akadt. Az Északi gólyahír Facebook-oldala január 19-én azt közölte, hogy idén a Hajdu névre keresztelt fehér gólya költözött a legtávolabbra Magyarországról a nagy hideg elől. Azon a napon arról adott jelet, hogy Mozambik déli részén tartózkodik, de előtte meglátogatta a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Kruger Nemzeti Parkot is.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Egy nappal később, január 20-án viszont egy másik jeladós gólya “hallatott magáról.” A legfrissebb adatok szerint a Gyöngyvirág névre keresztelt madár túlszárnyalta Hajdú teljesítményét: jeladója 2017.01.20-i jelzése szerint a Dél-afrikai Köztársaság középső részén, valahol Welkom és Kimberley környékén tartózkodik.

Bár egyelőre méterre pontosan senki sem számolta ki Gyöngyvirág repülésének hosszát, a gólyák vonulási térképét nézve bizonyos, hogy a mostani “szezonban” ő szárnyalt a legmesszebbre, de Picur csúcsát nem döntötte meg.

A következő hónapokban igyekszünk figyelemmel kísérni Gyöngyvirág hazafelé tartó útját is. Szurkoljunk együtt neki!

Címfotó: eszakigolyahir.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik