Mozaik

Kiszáradt Európa egyik kék gyöngyszeme

Medréből temetők maradványai bukkantak elő.

Kiszáradt a 12 kilométer hosszú, 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó Észak-Hercegovinába, medréből régi dzsámi, gyümölcsösök, házak, valamint temetők maradványai bukkantak elő – írta a helyi médiára hivatkozva az MTI.

Fotó: Wikimedia Commons

A tavat 1968-ban hozták létre a Rama folyóra épített vízerőmű vízforgalmának biztosítására. Kialakítására akkoriban 15,5 négyzetkilométer területet és 1147 objektumot árasztottak el, ezért 752 családnak, összesen 2939 embernek kellett elhagyni az otthonát.

Minden olyan kopár, mint egy sivatagban

Fotó: youtube.com

A Mostartól 70, Szarajevótól 110 kilométere lévő, népszerű turistalátványosságnak számító, rikítóan kék színű tó a felső-ramai katlanban bújik meg, szigeteivel, félszigeteivel és az őket összekötő hidakkal festői látványt nyújt. A nemrég készült fotók és riportok alapján azonban most siralmas a látvány: minden olyan kopár, mint egy sivatagban. Szakemberek szerint a Ramsko-tó a vízügyi szempontból rossz év és a fokozott áramfogyasztás következtében száradt ki.

Fotó: youtube.com

A tó környékén a legtöbben a turizmusból élnek vagy állatokat tenyésztenek. Ivo Ilcic vendéglátós az N1 csatornának arról beszélt, hogy valamikor a szenvedés szimbóluma volt a hely a kiköltöztetések miatt, később a szebb jövő reménye ébredt az emberekben.

A Hercegovina gyöngyszeme néven ismert terület óriási idegenfogalmi lehetőségekkel kecsegtetett, jelenleg viszont úgy néz, mint a szomorú múlt emlékeztetője.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik