Mozaik

Ahol húszméteres hófalak közt közlekednek a járművek

A Hida-hegységben található Tateyama 3015 méter magas, Japán egyik szent hegyének tartják számon és valószínűleg az egyik leghavasabb terület a Földön. A Hida-hegység a japán Alpok részét képezik és a meteorológusok szerint bizonyos részein akár 38 méter hó is hullhat egy év alatt.

Bármilyen hihetetlen, a hófedte tájat egy főútvonal szeli át, mely az óceánparti Toyama városánál indul, a nyugati oldalon éri el a Tateyama-csúcsot és egy hosszú alagúton vezet tovább Nagano prefektúrába, ahol az 1998-as téli olimpiát is rendezték. Az autóút ezen szakaszát Japánban csak úgy ismerik, a hókanyon.

A hegyi utakat kísérő hófal akár a megdöbbentő húszméteres magasságot is elérheti.

Kivételes mennyiségű hó esik a térségünkben

– mondta Yoshihide Tanikawa, Toyama prefektúra közútkezelési vállalatának alelnöke. Mint magyarázta, az irdatlan mennyiségű havazás földrajzi és meteorológiai okokra vezethető vissza.

Fotó: Thinkstock

A néhány kilométerre fekvő Toyama sík terület, tehát rövid távolságon belül óriási a magasságbeli különbség.

A kérdés tehát felvetődik: mégis hogyan tudják egész télen tisztán tartani az utakat a hegyekben?

Takuma Igarashi húsz éve dolgozik hókotrósofőrként, szerinte ez is egy munka, amit valakinek el kell végeznie.

Csendben végezzük a dolgunkat, de ebből mindenkinek előnye származik.

Elmesélte, Toyama környékén van, hogy egy éjszaka alatt 20-30 centiméter hó esik. Ilyenkor látástól vakulásig kint vannak az utakon, hogy reggel hatra már zavartalanul lehessen közlekedni.

A hókanyon nagy sztárja a HTR608 hókotró, a Nichijo japán cég fejlesztése 608 lóerővel. A gép kétméteres havat is el tud az útjából kotorni, és akár tizenöt méter magasra is fel tudja dobni.

A csúcs közelében persze más a helyzet. Március elején mérik fel a terepet és körülbelül egy hónapba telik, hogy a húsz kilométeres útszakaszt teljesen letisztítják. Április közepére a hókanyont megnyitják a turisták előtt. Népszerű úti cél, tavaly 270 ezren látogattak el a helyszínre.

Eleinte csak azért csinálták, mert valahogy el kellett juttatni a szállítmányokat a helyi hotelbe, aztán gondolták, megmutatják a világnak a magasodó hófalakat.

Az itt dolgozók állítják, a mostani helyzet már semmi a néhány évtizeddel ezelőttiekhez képest. Volt, hogy napközben 40-50 centiméter hó esett. A globális felmelegedés miatt viszont egyre kevesebb a csapadék, ami még így is brutálisan sok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik