Mozaik

Sirályokat videóztak, amikor egy csapat púpos bálna emelkedett ki a vízből

Frázisnak tűnhet, pedig tényleg így van: az életben vannak váratlan, nem várt események. Jó esetben ezek pozitív élményként kísérnek életünk végéig.

Brad Rich nem számított arra, hogy hajókázásuk közben felejthetetlen élményben és kalandban lesz részük.  Alaszkában, Seward partjainál szelték a vizet, bízva abban, hogy láthatják a bálnák etetését. Közben megjelentek a sirályok, és videózni kezdték őket. Aztán egy váratlan pillanatban csapatostul bukkantak fel tőlük néhány méterre a púpos bálnák. Bámulatos látvány!

A hosszúszárnyú bálna, vagy más néven púpos bálna hossza 13–14 méter, néha 16 méter is lehet. Testtömege legfeljebb 40 tonna. A hosszúszárnyú bálnának különleges alakú teste van, feltűnően hosszú mellúszókkal; innen ered a magyar neve is. Fején bőrdudorok és bütykök találhatók.

A többi bálnához képest elég gyakran ki-kiugrik a vízből, aki ezt élőben láthatja, az fantasztikus élménnyel gazdagodhat!

A hímek hangja bonyolult „énekekből” áll, melyek 6–35 percig tartanak, alkalmanként egyéb hangokat is kiadnak, melyet néhány órán keresztül folyamatosan ismétel, 30 kilométer távolságra is elhallatszik.  Az éneklés szerepe még nem ismert pontosan, de a párkeresésben lehet jelentősége.

Az óceánok és tengerek lakója, egy példány évente 25 000 kilométert is képes megtenni. A hosszúszárnyú bálna csak nyáron, a sarki vizekben táplálkozik. Télen a szubtrópusi és trópusi tengerekbe vándorol, hogy párosodjon és elljen. Ez idő alatt csak a zsírtartalékából él, amit a nyári táplálkozási időszakban felhalmozott. Tápláléka: planktonikus rákok (krill), halak és tintahalak.

Rendkívül kreatív módon vadásznak: a víz alá merülnek, majd kifújják a tüdejükben tárolt levegőt, ezzel egy buborékhálót létrehozva, amivel csapdába ejtenek akár egész halrajokat is.

Mint más nagy testű rokonai, a hosszúszárnyú bálna vadászását is túlzásba vitték a bálnavadászok, melynek következményeként az állomány 90 százalékkal csökkent.

Forrás: wikipédia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik