Mozaik

Visszatér a mozikba a kis Vuk

Az egyik legszélesebb körben ismert és elismert magyar „rajzfilm-klasszikust” 1981-ben mutatták be.

A néhai Dargay Attila születésének 90. évfordulója alkalmából június 22-én visszatér a magyar mozikba a Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és képregény-rajzoló legismertebb rajzfilm klasszikusa, a Vuk.

Vuk meséje

A történet egy rókacsalád éjszakai jelenetével kezdődik. Vuk, a kis róka, Kag és Íny kicsinyei közül a legkíváncsibb, a legéletrevalóbb. Híres vadász nagyapja után Kag Vuknak nevezi el, mely a filmben annyit tesz: Vadászom, Utamból Kotródj! Egy alkalommal Vuk elcsavarog az otthonaként szolgáló odútól, és amikor visszatér, már nem találja ott a szüleit és a testvéreit: a Simabőrű Ember, a vadász és az embernek behódolt kutyája elpusztították az egész rókacsaládot. Vukot nagybátyja, Karak veszi magához, aki megtanítja a vadászat és a rókalét minden csínjára-bínjára. A felnőtt Vuk ravasz rókává és kiváló vadásszá válik, a Simabőrű baromfiudvarába sem átall ellátogatni. Miután Karak odavész az őszi hajtóvadászatban, Vuk bosszút esküszik: csúffá teszi a Simabőrűt, és minden baromfiját elragadja. A két vadászkutya ébersége ellenére Vuk végül a legutolsó gúnárját is elcseni, s még az ott fogva tartott rókalányt is sikerül kiszabadítania ketrecéből. A rókalánnyal szép, nagy családot alapít, és együtt élnek tovább Karak tágas és biztonságos barlangjában.

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tematikus Vuk-napot rendeznek június 18-án. A Pannonia Entertainment filmforgalmazó, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló Vuk-napon kiállítással, gyermekprogramokkal, animációs műhely-foglalkozással, könyv- és DVD-vásárral, pódiumbeszélgetéssel és vetítésekkel várják az érdeklődőket az Urániában – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az animációs rövidfilm-különlegességek mellett levetítik az 1981-ben készült Vuk digitalizált, felújított változatát, amely június 22-től Magyarország szerte újra a mozikba kerül.

Rajzpályázat óvodásoknak és kisiskolásoknak

A Pannonia Entertainment és a Magyar Nemzeti Filmarchívum rajzpályázatot is hirdet óvodás és kisiskolás gyerekeknek. A részletes pályázati felhívás a www.facebook.com/VukFilm oldalon olvasható, amelyen a beküldött rajzokat közzéteszik és a közönség is szavazhat. A rajzpályázat beküldői között családi mozijegyeket, könyvjutalmakat, DVD-kiadványokat, Vuk-moziplakátokat és további ajándéktárgyakat sorsolnak ki. A közönségszavazás három nyertese egy-egy 4 személyes családi belépőt nyer az Állatkertbe és a legszebb alkotásokat az Urániába meghirdetett ünnepi programon is kiállítják.

Dargay Attila június 20-án lenne 90 éves.

MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik