Mozaik

Idén is káprázatos felvételekkel kényeztet a National Geographic fotópályázata

Idén is káprázatos felvételekkel kényeztet a National Geographic fotópályázata

Ha van magazin, amely évről évre felsorakoztatja a világ leggyönyörűbb természetfotóit, akkor az a National Geographic. A kiadvány idén is meghirdette ismert és elismert fotóversenyét, melyre amatőröktől egészen a profikig bárki benevezhetett egy-egy csodás képkockával.

A nevezést június 30-án zárták le, de a nyerteseket csak augusztusban hirdetik majd ki. Hogy megkönnyítsék a várakozás idejét, a Nat Geo szerkesztői kiválogatták a kedvenc képeiket, mi pedig nem mehettünk el szó nélkül mellettük.

A fotósok egyébként egy értékes nyereményért küzdenek, az első helyezett ugyanis tíznapos kirándulást nyert az ecuadori Galapagos-szigetekre a Nat Geo jóvoltából.

A menet

Fotó: Torie Hilley / National Geographic

“Egy zambiai szafarin olyan magas volt a fű, hogy úgy tűnt, semmi érdekeset nem lehet majd látni. Aztán a semmiből oroszlánok sokasága jött velünk szembe az úton, de ők sem élvezték az arcukat verdeső füvet!”

Kolibri

Fotó: Hymakar Valluri / National Geographic

“Ecuadorban a kolibrik paradicsomában jártam januárban. A kolibrik másodpercenként ötvenet csapnak a szárnyaikkal, és a virágok nektárjával táplálkoznak. Ecuadorban rengeteg az esőerdő, ami kedvező ezeknek a madaraknak. Már akkor rengeteget láttam belőle, amikor megérkeztünk a szálláshelyünkre Papallacta falujába.”

Provence

Fotó: Jerome Courtial / National Geographic

“Valensole-ban jártam abban reménykedve, hogy a klasszikustól eltérő nézőpontból fotózhatok. Tudtam, hogy aratják a levendulát, ezért megvártam, amíg a traktorok végeznek a munka felével, ami jó kompozíciót teremtett számomra a magasból. Csak be kellett kapcsolnom a drón motorját és leküzdeni a különösen erős szelet.”

Tündérerdő

Fotó: Y. TAKAFUJI / National Geographic

“Szentjánosbogarak fotózása az erdőben.”

Szárnyak a Nap felé

Fotó: Scott Summers / National Geographic”Az egyetlen hang, amit a mocsáron lehetett hallani ezen a késő tavaszi délelőtti napon, három lúd zajkeltése volt. Összegyűltek a tó közepén a ködben, pont, amikor a nap felemelkedett a fák fölé és beragyogta a területet. Az egyik liba a nap felé fordult és mintha köszöntötte volna, kitárta a szárnyait.”

Az első merülés

Fotó: Matthew Smith / National Geographic

“Egy fiatal közönséges cserepesteknős percekkel azután megmártózott a vízben, hogy kikelt a tojásából.”

Megkeményedett láva kontra erdő

Fotó: Placido Faranda / National Geographic

Szicíliában készítettem ezt a fotót a drónommal. A láva az Etna 2002-es kitöréséből származik.

A természet ereje

Fotó: Sergio Tapiro Velasco / National Geographic

A mexikói Colima vulkán erőteljes kitörése 2015. december 13-án. Éjjel száraz volt az időjárás és hideg a hőmérséklet, a hamurészecskék súrlódása egy 600 méteres villámlást hozott lére és megvilágította a sötétségben zajló jelenetet.

Vándorló kíváncsiság

Fotó: Hidetoshi Kikuchi / National Geographic

“Nyolc szarvas Hokkaidó (Japán) közelében vándorolt egy nagy havas területen. Amikor föléjük ért a drón, megálltak és kíváncsian néztek fel a repülő eszközre. Szeretem a szarvasok elrendezését és árnyékaikat.”

Megfigyelés a hegyi színpadról

Fotó: Jenny Oliver / National Geographic

Fagy volt, amikor elértük a hegygerincet. Épp öltözködtem, amikor hegyi kecskék rohantak felénk. Megijedtünk tőlük, mert 5 éve megöltek egy embert ezen a nyomvonalon. Újra elindultunk, olyan gyorsan haladtunk, ahogy csak tudtunk, de közelebb értek, meglepően gyorsan, a szemüket rajtunk tartották. Ahogy elhagytuk őket, visszanéztem, és ezt láttam az egyik sziklán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik