Mozaik

Egy afrikai falu, ahol minden ház művészeti alkotás

A napsütötte szavannákkal körülvett nyugat-afrikai Burkina Faso leginkább kalandturistáknak ajánlott hely. Az ország egyik legfőbb vonzerejét a gyönyörűen díszített falvai adják.

Tiébélé lakói rendkívül elszigetelten élnek, elzárkóznak a látogatók elől, hogy megvédjék a helyi hagyományokat és biztosítsák a település sértetlenségét. A kulturális turizmus fejlesztése jó célkitűzés lehetne és gazdasági fejlődést generálhatna, de ez egy kényes folyamat.

Egy nyugat-afrikai királyi rezidencia nem olyan, mint amilyenre először gondolnánk. Tiébélében a királyi palota agyagtéglából épül, az építőanyagokat természetes agyagfestékek borítják és kidolgozottabb geometriai minták díszítik, hogy megkülönböztessék őket a köznép lakóitól.

Olga Stavrakis blogger leírása szerint számára hosszú évekbe telt, mire egyáltalán beléphetett a palotába.

Együtt vártak minket a falu nagy öregjei és a nemesség. Minden faluban muszlimok és vallásos emberek élnek, de senkit nem érdekel, hogy ki miben hisz. Viszont arra felhívták a figyelmünket, hogy ne viseljünk piros színt és esernyőt se vigyünk magunkkal. Ez csak a nemes családok kiváltsága és sérelemként veszik, ha valaki ezt nem tartja tiszteletben.

A biztonság miatt a palotának a legkisebb az ajtaja mind közül.

A rezidenciában egyszerű a konyha, kevés dologban különbözik az átlagos nyugat-afrikai konyháktól, leszámítva az extra fazekas agyagtárgyak és vasedények jelenlétét.

A legtöbb ételt rézműves fazekakban készítik.Kevés vágás és előkészítés szükséges. Általában sűrű puliszkát esznek köretként, ami olyan, mint a zabkása. Ebbe mártogatják a zöldségeket, leggyakrabban a paprikát. Minél gazdagabb a család, annál több a mártás. A puliszkát maniókából, útifűből vagy kukoricából készítik.

A legtöbb gondosan díszített ház valójában nem lakóhely, hanem mauzóleum a halottaik számára. A mintáik nagy része szimbolikus jelentéssel bír, miközben abszolút letisztult a stílusuk, ami az elszigetelt kultúrájukból ered.

Horváth Rita

(Messy Nessy)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik