Mozaik

Nyúl alakú felhő jelent meg a Hortobágy felett

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 08. 07. 06:06

Korábban a témában:

A Sokszínű Vidék egyik kollégája a napokban a Hortobágyon autózott a kora esti órákban, amikor egy ismerős formát vélt felfedezni az égen.

Mikor leállt az út szélén, hogy alaposabban szemügyre vegye a felhőt, egyértelműen egy nyúl rajzolódott ki a szeme előtt. Az állatalakzatról telefonjával készített néhány felvételt, de így is tisztán kivehető, hogy miért is tartotta különlegesnek a felhőt.

Ti is látjátok a tapsifülest?

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

Miért látunk formákat ott, ahol nincs?

Az emberi agynak van egy figyelemreméltó képessége, amire tudatosan nem is figyelünk, mégis napi szinten érzékeljük.

pareidolia egy olyan illuzórikus érzet, amely során bizonytalan és véletlenszerű ingereket (többnyire hangokat vagy képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek érzünk.

Az ismertebb példák közé tartozik, amikor a felhőkben látni vélünk állatok alakját vagy arcokat a Hold felszínének mintázatában, vagy rejtett üzeneteket hallunk ki a visszafelé lejátszott lemezen.

A szó a görög para, azaz ebben a kontextusban „rendellenes”, és az „eidolon”, azaz „kép” szóból származik, ami az eidos szóból (kép, forma) ered. A pareidolia az apophenia egy altípusa.

Tárgyak, jelenségek, amiknek arcuk van - Ti is látjátok?
Megfigyeltétek már, hogy időnként úgy tűnik, mintha egy tárgyon arcot látnál? Lehet hogy mosolyt, lehet hogy haragot, vagy akár csodálkozást.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Altheim-Waldhausen, 2017. augusztus 16.
Emma, a tyúkanyó négy fogadott kiskacsájával a dél-németországi Altheim-Waldhausenben 2017. augusztus 16-án. Emma mama költötte ki a tojásokat és azóta is sajátjaiként neveli a kacsacsibéket. (MTI/AP/DPA/Thomas Warnack)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.