Mozaik

Rendkívül ritka hófehér zsiráfokat vettek videóra Kenyában

Ha a zsiráfok önmagában nem lennének elég egzotikusak, ez most itt maga a csoda.

A zsiráfok latin neve camelopardalis, ami azt jelenti: teve-leopárd. Évszázadokkal ezelőtt ugyanis úgy gondolták, hogy a két faj kombinációjából fejlődött ki a hosszú nyakú állat. Most, hogy a tudomány jóval fejlettebb, az egykori zsiráfrajongókat nem hibáztathatjuk, talán mi is ezt hittük volna a helyükben.

A zsiráfok alfajainak különböző a mintázata. A maszáj zsiráfnak például tölgylevélhez hasonlítanak a pöttyei, a Rothschild-zsiráfot pedig barna, fehér csíkokkal elválasztott foltok díszíti. Utóbbi Kenya jellegzetessége, más országokban nem is él, sötét recés “kabátja” pedig összetéveszthetetlen. Kivéve, ha a szóban forgó zsiráf olyan fehér, mint a fal.

A jelenség nagyon-nagyon ritka, csak nagyon kevés alkalommal sikerült megörökíteni. Oka a leucizmus, ami abban különbözik az albinizmustól, hogy míg a bőr nem termel pigmentsejteket, úgy a lágyabb szövetek – mint például a szem – igen.

A zsiráfoknál eddig mindössze egyetlen egyszer, Tanzániában figyeltek meg hasonlót még 2016 januárjában.

A most lekamerázott két fehér zsiráf anya és borja. A videót a Hirola Conservation Programme állatvédő szervezet készítette abban a kenyai régióban, ahol a világ legveszélyeztetettebb antilopja, a vadászantilop is él.

Elsőre nem is hittünk a szemeinknek, ugyanakkor a rövid film elég meggyőző, pláne, hogy az eseményről a mindig megbízható National Geographic is szenzációként számolt be.

A leucizmus egyébként más állatok körében is előfordul. Olvasóink talán emlékeznek, hogy nem is olyan régen beszámoltunk egy svédországi fehér jávorszarvasról, amelyet három év várakozás után sikerült megörökíteni.

Az anyatermészet ismét emlékeztetett, hogy nagyszerű világban élünk. Csak nyitott szemmel kellene járnunk.

(Tree Hugger)

Olvasói sztorik