Mozaik

Lassan csinosodik a tűzvész után Krasznahorka vára

Lassan csinosodik a tűzvész után Krasznahorka vára

5 éve pusztítottak a lángok, az erődítmény 2020-tól lesz újra látogatható.

Krasznahorka várát a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette: a felvidéki erődítményt a legszebb középkori várként tartják számon Szlovákiában.

Fotó: MTI – Komka Péter

A történelmi építményben 2012. március 10-én – alig egy évvel az előző felújítás után – ütött ki tűz, két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége miatt. A tűz következtében a nemzeti örökség részét képező épület teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult.

Fotó: MTI – Komka Péter

A hat órán keresztül tartó tűzben kiégett a legrégebbi, gótikus palota-rész, bennégett Andrássy Gyula fegyvergyűjteménye. Megsérült a reneszánsz palota egy része, megrongálódott a harangtorony a benne található három haranggal.

Fotó: MTI – Komka Péter

A gyors tűzoltásnak köszönhetően a falak nagyrészt épen megmaradtak. A mentésben a szlovák hadsereg is részt vett.

Fotó: MTI – Komka Péter

Az 5 évvel ezelőtti katasztrófa utána a fő cél, hogy visszaállítsák a vár 20. századi nagy felújítása előtti állapotát, az erődítmény vidéki nemesi lakóépület jellegét.

Fotó: MTI – Komka Péter

A tűzben megsérült gyűjteményből már 500-nál több darabot sikerült restaurálni. A sérült tárgyakon saját műhelyeikben, további 77 darabon pedig a Brünni Műszaki Egyetem (Csehország) műhelyeikben dolgoztak, de az egri Dobó István Múzeum munkatársai is besegítettek. Eddig 5 millió eurót költöttek a vár felújítására.

Fotó: MTI – Komka Péter

A vár átadásának időpontját az elmúlt öt évben többször módosították. A tervek szerint a műemléket 2020-ban nyitják meg a nyilvánosság számára.

Fotó: MTI – Komka Péter

Komka Péter, az MTI fotóriportere a felújítás október elejei állapotáról készített felvételeket a helyszínen.

Kiemelt kép: MTI – Komka Péter

EZ IS ÉRDEKELHET:

A Felvidéket nem kommentelni, hanem szeretni kell
Gyönyörű városok, történelmi emlékek, lenyűgöző természeti csodák – melyek közül sok kapcsolódik múltunkhoz, történelmünkhöz – várják a vendégeket Ipolybalogtól Kassáig.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik