Mozaik

17 medve kilövését engedélyezték Székelyföldön

Európai viszonylatban Romániában él a legtöbb barna medve.

Huszonhárom veszélyes medve kilövését, és egy áthelyezését hagyta jóvá a román környezetvédelmi minisztérium.  A székelyföldi Kovászna megyében tíz, Hargita megyében hét medve kilövését hagyták jóvá – közölte az MTI-vel a minisztérium sajtóosztálya. A jóvá nem hagyott kérvények egy részénél a dokumentáció kiegészítését, másoknál a dosszié újrakészítését kérte a tárca. Mint ismert, Székelyföldön túlszaporodtak a medvék, és idén több alkalommal emberre támadtak.

Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.

A minisztérium közölte: 96 veszélyes medve kilövésére, illetve átköltöztetésére kaptak összesen 46 kérvényt nyolc romániai megyéből. A legtöbb kérvény Hargita (14) és Kovászna (15) megyéből érkezett, ezek mellett Szeben megyéből hat, Brassó és Arges megyéből három-három, Prahova és Hunyad megyéből két-két, Dimbovita megyéből pedig egy kérvényt iktattak. A tárca a székelyföldiek mellett Brassó és Szeben megyéből két-két medve, Arges, Dambovita és Hunyad megyéből egy-egy medve kilövését engedélyezte.

Mindeközben egyre valószínűbb, hogy Magyarországon is megtelepedtek a nagyragadozók:

Medvét rögzített egy vadász kamerája Istenmezején
A medvéről, annak karmolás- és lábnyomairól készült fotókat pedig a közösségi oldalra töltötték fel.

Romániában a környezetvédelmi minisztérium tavaly a populációszabályozás céljával történő medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Európában – Oroszország európai részét leszámítva – körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amelyből több mint 6800 Romániában él. A romániai medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található – írta az MTI.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik