Mozaik

42 év után először látták az aranyló csodát

1975 óta először láttak egy ritka teremtényt, miután élve találták meg a kihaltnak hitt, latinul Bolitoglossa jacksoni névre hallgató szalamander egyik példányát a guatemalai Cuchumatanes-hegységben – írja a National Geographic.

A kétéltűt Ramos Leon-Tomas vette észre egy újonnan megnyitott rezervátumban. Ez mindössze a harmadik alkalom, hogy ember látta az állatot.

A faj megtalálása olyan, mintha feltámasztottuk volna a kihalásból

– nyilatkozott Carlos Vásquez-Almazán, a University of San Carlos herpetológiai kurátora.

A szakembert a szalamander felfedezése személyesen is érinti, hiszen korábban harminc expedíción vett részt az állat felkutatására.

A felfedezés részben a Globan Wildlife Conservationnek köszönhető, amely a tudomány számára elveszett 1200 faj megtalálását tűzte ki célul magának. További érdekesség, hogy a szalamander a 25 legkeresettebb faj listáján is szerepelt.

Ez reményt ad számunkra, hogy az erdők általunk elveszettnek vélt sokszínűségét helyreállítsuk

– tette hozzá Vásquez-Almazán.

Fényes sárga színének köszönhetően a hegymászó szalamandert aranyló csoda néven emlegetik. Bár megfigyelése remek hír, a szakértő beismerte, hogy még mindig semmit nem tudnak róla.

Példaként említette, hogy az állatot Leon-Tomas fényképezte a vélt élőhelyétől 300 méterrel magasabban. Ez azt is jelentheti, hogy a faj az éghajlatváltozás hatására elvonult korábbi élőhelyéről, de ezt biztosan nem lehet állítani.

Lefotózták a kihalástól veszélyeztetett Darwin-rókát
Alig pár száz egyed maradt belőle a vadonban. Van úgy, hogy évekig nem is látják őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik