Mozaik

Gyönyörű égi látványt kínálnak a novemberi éjszakák

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 11. 02. 13:23

Ideális viszonyok között szabad szemmel is látható.
Korábban a témában:

Az őszi éjszakák jellegzetes csillagképe az Andromeda. Az őszi esték legfőbb sztárja az égbolt – a Magellán-felhők után – legfényesebb galaxisa, az M31 (Androméda-galaxis). Szabad szemmel is könnyű zsákmány 3,5m-s fényessége miatt, binokulárokkal a határozott, ovális magot két oldalról messze elnyúló lebenyek kísérik, a galaxis közelében pedig a 8-9 m-s kísérőket, az M32-t és M110-et találjuk – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán.

Budapest, 2016. július 15.
Az Androméda-galaxis vagy Androméda-köd (M31, NGC 224) egy spirálgalaxis az Androméda csillagképben. A hozzánk legközelebbi extragalaxisok egyike, a Lokális Csoport legnagyobb tömegû galaxisa. A fotón, amely 2016 júliusában több hosszúexpozíciós felvétel összegzésével készült, jól kivehetõ az Androméda körül keringõ M110 és M32 törpegalaxis is.
MTVA/Bizományosi: Máté Attila 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

A felvételen az Androméda-galaxis látható az Androméda csillagképben. A fotón, amely 2016 júliusában több hosszúexpozíciós felvétel összegzésével készült, jól kivehető az Androméda körül keringő M110 és M32 törpegalaxis is. Fotó: MTVA/Bizományosi – Máté Attila

A műszerátmérő fokozásával előtűnnek az északi peremen futó porsávok és a legfényesebb, NGC 206 jelzést viselő csillagfelhő is. A novemberi galaxis megfigyelésének nem a távcsőméret, hanem a jó égbolt az egyetlen feltétele. 15 cm-es műszerekkel, 20x-30x-os nagyítással a fényképeken látható részletek nagy részét képesek leszünk érzékelni, bár csak hosszas szemlélődéssel, türelemmel.

Kiemelt kép: Magyar Csillagászati Egyesület/Balázs Rolland – A fotó 80/600-as apokromáttal készült (47x30s iso1600, 47x302s iso1600, 35x724s iso800)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.