Mozaik

Újra víz alá kerül az elsüllyesztett erdélyi falu

Örök mementóként szeretnék felépíteni a tóban az összetartozás templomát.

A jelenleg leeresztett mesterséges tó helyén állt egykoron a Maros megyei Bözödújfalu, amelyet a víz elárasztott, és annak mélyén ma már csak néhány romt maradt meg a faluból. A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre. A gátépítés 1975-ben kezdődött, 1977-ben leállt, de 1984-től újra beindult és 1992-ig a tó vízszintje elérte a jelenlegi magasságot.

Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Ideiglenes víztározónak épült

Eredetileg ideiglenes víztározóként kezdték építeni, amely csak az árvízhullámot fogta volna fel és nem árasztotta volna el Bözödújfalut. Építése alatt az egy bizonyos határérték alatti beruházásokat rendeletileg leállították. Ahhoz, hogy a munkálatokat folytathassák, a gátat áttervezték és a mögötte létrejött mesterséges tó medrébe Bözödújfalu is belekerült. A gát 625 m hosszú és 28 m magas – írja a Wikipédia.

A tóban álló irányítótornyot a gáttal összekötő híd egyik összekötőeleme 2017 februárjában a vízbe esett, így szükségessé vált annak felújítása.

Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Akkor elkezdődött a falut elárasztó mesterséges tó leeresztése, melynek során megközelítőleg 14,5 millió köbméter vizet engedtek le. November 3-án befejeződtek a munkálatok, így megkezdődött a víz visszaeresztése, mely várhatóan 15-18 hónap múlva éri el az idén februári magasságot – írta a Székelyhon.

A falurombolás szimbóluma, a templomtorony 2014-ben omlott le

Fotó: Facebook/Bözödújfalu

Helyére szeretnék felépíteni az összetartozás templomát, amely felekezeti hovatartozástól függetlenül képvisel minden olyan vallást, amely jelen volt a valamikori Bözödújfaluban. A tervek szerint a tornyot és a hajót úgy építenék vissza, hogy az minimális eltérést mutasson az egykori templomtól, és látogatható legyen a turisták számára. A torony kiállítások, a hajó falai által közrezárt tért pedig rendezvények helyszíne lenne, a tó partjától a templomig híd vezetne.

Fotó: Facebook/Bözödújfalért Egyesület

Adományokat gyűjtenek az összetartozás templomára

A munmkálatokhoz javában folyik a pénzadománok gyűjtése, mert tavasszal el kell kezdeni az alapozási munkálatokat, hisz a hóolvadás következtében a víz szintjének növekedése rohamosan nőni fog. Az eddig befolyt összeg közel sem elegendő a 250 ezer euró összértékre becsült építkezési munkálatokra. Az akár csak 1 Eurót is felajánlani szándékozók IDE KATTINTVA ismerhetik meg a részleteket.

Kiemelt kép: MTI/Boda L. Gergely

Olvasói sztorik