Mozaik

Kilőhetik a világhírűvé vált fehér jávorszarvast

A helyi média szerint kilőhetik a néhány nap alatt világhírűvé vált, rendkívül ritka, fehér színű jávorszarvast a svédországi Gunnarskog városában.

A rendőrség tájékoztatása szerint fennáll a lehetősége, hogy végeznek a Ferdinand névre hallgató szarvassal, mert agresszívan viselkedett egy kutyáit sétáltató hölggyel.

Az állat selejtezéséről múlt héten döntöttek a hatóságok, igaz, a vadászok először megpróbálják majd elhajszolni őt a lakott területről. Ám ha nem sikerül, akkor tényleg kilövik – mondta Christer Lööf, Arvika város rendőrfőkapitánya a Svensk Jakt című lapnak.

A környéken élő emberek közül sokan a jávorszarvas miatt nem mernek kimenni a szabadba, így az idősebb korosztály, akik még csak el sem tudnának menekülni előle. Ez nem egy háziállat, még ha a kívülállók azt is hiszik róla. Bár az állat szelídnek látszik, vannak ösztönei

– magyarázta.

A szarvast elsőként Hans Nilsson örökítette meg még augusztusban, felvételei pár nap alatt bejárták a világsajtót, a közösségi médiában pedig több millió lájkot és megosztást kaptak.

A hirtelen jött hírnév ugyanakkor a visszájára sült el, mert turisták ezrei utaztak csak azért a régióba, hogy élőben is láthassák a csodálatos teremtényt. A hatóságoknak emiatt figyelmeztetniük kellett mindenkit, hogy óvakodjanak a vadállattól.

Ingemar Petersson természetfotós a The Local című lapnak arról beszélt, hogy bár azért döntöttek az állat kivégzéséről, mert agresszív, ő sosem tapasztalta ezt.

Egy helyi idős házaspár úgy nyilatkozott, hogy sokan a kertjükben bújnak el, csak hogy láthassák a ritkaságszámba menő állatot.

Aggasztó, hogy mennyi figyelmet fordítanak rá. A férjemmel azon viccelődtünk, hogy el kellene adnunk a házunkat, annyian írnak a sajtóban a jávorszarvasról

– fogalmazott Catrin Leverström.

Mi mindenesetre szurkolunk az állatnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik