Mozaik

Látványos csillaghullást láthatunk ma éjszaka

Az ősz leglátványosabb meteorzápora következik.

Az őszi időszak legismertebb meteorraja a Leonidák – melynek maximuma november 17-ikére esik – egyike az idei esztendő azon kevés meteorrajának, amelyet holdfénytől mentes égbolton figyelhetünk meg – írja a Natinal Geographic.

Egy kis történelem

A történelem egyik legnevezetesebb meteorzáporát 1833-ban Amerikában ennek köszönhették az akkor élők. A mintegy 9 órán át tartó rendkívüli kitörés során óránként 25 ezer (percenként mintegy 400) meteor villanhatott fel az égen.  Legutóbb 1966-ban történt hasonló esemény, szintén Észak-Amerika felett. A megfigyelők szerint a kezdetben óránként 40 meteorból, alig két óra leforgása alatt, másodpercenként 40 lett.

Idén gyengébb maximumot várnak a szakemberek. Ez annyit jelent, hogy a maximum éjszakáján a megfigyelő óránként 8-10 meteort pillanthat meg. A maximum pontos időpontja 17-én kora este, magyar idő szerint 17.30 körül várható. A radiáns ekkor még nem látható hazánkból, csak később, 22 óra után jelenik meg a keleti horizonton, így ekkortól számíthatunk e raj tagjainak felbukkanására.

A Leonidák meteorjai gyakran fényesek, s e fényes hullócsillagokat az égen láthatóan megmaradó „füstnyom” követi, ezek néha percekig megfigyelhetőek maradnak.

Bár a kora esti órákban érkezik bolygónk a legtöbb porszemcse közé, a megfigyelésre az éjszaka közepén és második felében lesz jobb esély. A raj november legvégéig aktív marad, így a belőle származó meteorokat a hónap további éjszakáin is megpillanthatjuk.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik